Με ήχους από συρτάκι και γεύσεις από Ελλάδα γιόρτασαν την τέταρτη θέση που κατέκτησαν πριν από λίγες μέρες σε παγκόσμιο επίπεδο τα παιδιά της ομάδας «Robot Masters» που είναι η ομάδα ρομποτικής του Κολεγίου «Δελασάλ» Θεσσαλονίκης. Η διάκριση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ FLL (First Lego League – World Festival 2015), στο Σεντ Λούις του Μισούρι των ΗΠΑ.
Η διάκριση αυτή των παιδιών από τον Βορρά –την οποία απέσπασαν μεταξύ των 107 καλύτερων του κόσμου για την επίδοση του ρομπότ τους– αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι όταν οι Έλληνες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, μπορούν να κάνουν όλον τον κόσμο να μιλά γι’ αυτούς με τα πιο επαινετικά λόγια.
Μέλη της ομάδας «Robot Masters» με διάχυτο στα πρόσωπά τους τον ενθουσιασμό για τη διάκριση
Η ομάδα των «Robot Masters», η οποία αποτελείται από δύο αγόρια και επτά κορίτσια, είχε αναδειχθεί σε χρυσό πρωταθλητή στο διαγωνισμό ρομποτικής της FLL Robot World Class 2015, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας έτσι το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τωρινό διαγωνισμό. «Είμαστε ομάδα. Και μια ομάδα μπορεί να πετύχει τα πάντα» ήταν το κεντρικό σύνθημά τους, και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, το σύνθημα υπήρξε προφητικό, καθώς το ρομπότ τους προτάθηκε τόσο για το βραβείο Μηχανικού Σχεδιασμού όσο και για το βραβείο Προγραμματισμού.
Παράλληλα ένα άλλο γκρουπ δέκα παιδιών, οι «RoboTrainers» από το 1ο Γυμνάσιο της Κομοτηνής, θα μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής με την ελπίδα να σηκώσει επίσης την ελληνική σημαία στο First Open Africa Championship που θα διεξαχθεί από 5 έως 7 Μαΐου.
Στην Ελλάδα το διαγωνισμό διοργανώνει η eduACT, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του Κώστας Βασιλείου, «αποτελεί μια προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής και εκπαιδευτικής έρευνας και καινοτομίας στα Βαλκάνια».