Η Ελευθερία Παλκοπούλου είναι παλαιογενετίστρια και εργάζεται στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης καθώς και στο Τμήμα Βιοπληροφορικής και Γενετικής του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Πρόσφατα, η διεθνής επιστημονική ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής, κατάφερε να «διαβάσει» το πλήρες γονιδίωμα του μαλλιαρού μαμούθ.
Οι επιστήμονες μπόρεσαν να πάρουν γενετικό υλικό από ένα δόντι και από μαλακό ιστό δύο διαφορετικών μαμούθ που έχουν βρεθεί. Το ένα ζώο έζησε πριν από περίπου 45.000 χρόνια στη βορειοανατολική Σιβηρία και το δεύτερο πριν από περίπου 4.300 χρόνια στο νησί Βράνγκελ στον Αρκτικό ωκεανό.
Η Ελευθερία Παλκοπούλου και η ομάδα με ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τον Καναδά και τη Ρωσία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαμούθ γνώρισαν μια σημαντική πληθυσμιακή «πίεση» πριν από περίπου 250.000-300.000 χρόνια. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε και πιο πρόσφατα, πριν από 12.000 χρόνια, κοντά δηλαδή στο τέλος της τελευταίας εποχής των Παγετώνων που σήμανε και την εξαφάνισή τους.
Η έρευνα θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί τα διάφορα είδη εξαφανίζονται και αν οι γενετικοί παράγοντες έχουν κάποια συμβολή σε αυτό. Από τα μαμούθ, για παράδειγμα, μετά τη δεύτερη «πίεση» που δέχθηκε ο πληθυσμός τους επιβίωσαν μόνο 300 έως 1.000 τα οποία πέρασαν μια αρκετά μοναχική ζωή προτού εκλείψουν.
Αν και μέχρι στιγμής φαντάζει σενάριο από το μακρινό μέλλον, ίσως η έρευνα της ομάδας συμβάλλει στην κλωνοποίηση εξαφανισμένων ζώων.