Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού λάτρες του ποτού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καθώς αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε στην Αίγυπτο, γραμμένος στα ελληνικά, φέρνει στο φως μια μέθοδο που ακολουθούσαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια όσοι επιθυμούσαν να περιορίσουν τα συμπτώματα της μέθης.
Ποιο ήταν λοιπόν το μυστικό τους;
Πολύ απλά έπλεκαν και φορούσαν ένα κολιέ από βότανα –και για την ακρίβεια φύλλα αλεξανδρινής χαμαιδάφνης (Ruscus racemosus L.)–, κι έτσι όσο και να έπιναν… ούτε γάτα ούτε ζημιά! Μάλιστα αυτό το φυτό θεωρούσαν πως εκτός από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της μέθης ήταν κατάλληλο και για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.
Η «θαυματουργή» αλεξανδρινή χαμαιδάφνη
Ο ηλικίας 1.900 ετών πάπυρος που λειτούργησε ως κομιστής των πολύτιμων αυτών πληροφοριών, τουλάχιστον για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα ποτηράκι παραπάνω, ήταν ένας από τους τριάντα περίπου ιατρικούς παπύρους που μετέφρασαν ειδικοί του University College του Λονδίνου και φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Sackler του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Τμήμα του παπύρου με την πολύτιμη συνταγή γραμμένη στα ελληνικά
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη «φουρνιά» παπύρων ανάμεσα στους περίπου 500.000 αρχαίους παπύρους που ανακαλύφθηκαν πριν από έναν περίπου αιώνα σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση, στην Οξύρρυγχο της Άνω Αιγύπτου.