Για τις προσπάθειες των ανδρών του Λιμενικού Σώματος στις τελευταίες επιχειρήσεις διάσωσης, και το ψυχικό σθένος που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπίζονται δραματικά περιστατικά (όπως αυτά με τους αδικοχαμένους μετανάστες) μίλησε στο pontos-news.gr ο υπολιμενάρχης Ρόδου, Σπύρος Τάτης. «Χρειάζεται ψυχή και κότσια, δεν αρκεί μονάχα η καλή εκπαίδευση», μας λέει, και εξηγεί πως δεν πρόκειται για μια εύκολη δουλειά, τονίζοντας την αυταπάρνηση με την οποία οι άνδρες του Λιμενικού πέφτουν στις μάχες των διασώσεων.
«Στη Ρόδο το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών βρίσκεται σε έξαρση πάντα κατά τη θερινή περίοδο. Το χειμώνα, επειδή στην περιοχή μας ο καιρός είναι άσχημος, τα περιστατικά είναι πολύ πιο αραιά σε σχέση με άλλα νησιά της χώρας. Όμως όσο ανοίγει ο καιρός, τα κύματα μεταναστών θα είναι ακόμα περισσότερα», αναφέρει ο υπολιμενάρχης.
Και συνεχίζει: «Αυτό πάντως που συνέβη πριν από λίγες ημέρες ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Είμαι 18 χρόνια στην υπηρεσία και δεν έχω δει ξανά 93 άτομα να έχουν πέσει στη θάλασσα. Πρόκειται για σπάνιο περιστατικό. Το καλό ήταν ότι έπεσαν κοντά στην ακτή και αυτό βοήθησε πολύ τις προσπάθειες διάσωσής τους. Συνέδραμαν την υπηρεσία μας πολίτες, σκάφη, οργανώσεις – ήταν μεγάλη η κινητοποίηση. Πολύς κόσμος μπήκε στη θάλασσα για να βγάλει τον κόσμο. Δυστυχώς όμως είχαμε τρεις νεκρούς. Χαθήκαν σε βάθος μόλις ενάμισι-δύο μέτρων».
Ο υπολιμενάρχης Ρόδου, Σπύρος Τάτης
Μιλώντας μας για τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τις προσπάθειές τους τονίζει: «Οι άνδρες του Λιμενικού, και ειδικότερα αυτοί που υπηρετούν στα σκάφη, έρχονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά. Αναμφίβολα δεν πρόκειται για εύκολη δουλειά. Χρειάζεται να έχεις κότσια και ψυχή για να αντέχεις σε αυτές τις συνθήκες. Οι στιγμές είναι δύσκολες. Παλεύεις για να σώσεις ανθρώπινες ζωές. Αντιμετωπίζεις και βιώνεις ανθρώπινα δράματα. Δεν αρκεί μονάχα η καλή εκπαίδευση, που δεδομένα υπάρχει. Χρειάζεται και ψυχή. Κανείς δεν θέλει να βγάζει νεκρούς από τη θάλασσα. Οι άνδρες μας αντιμετωπίζουν συνέχεια διάφορα περιστατικά και είναι σκληραγωγημένοι – όχι μόνο με περιπτώσεις παράνομων μεταναστών.
»Από δύσκολες επιχειρήσεις άλλο τίποτε… Όπως η καταπολέμηση εμπορίας ναρκωτικών και όπλων. Και βέβαια πάρα πολλές επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων. Η δουλειά μας δεν είναι οκταώρου και γραφείου. Ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Αν δεχθούμε κλήση, πρέπει να επέμβουμε έγκαιρα. Πάντως στη Ρόδο η δύναμή μας είναι εξαιρετική. Παιδιά που υπηρετούν με αυταπάρνηση και ζήλο».
Φωτογραφία από νυχτερινή επιχείρηση του Λιμενικού
Σε ερώτησή μας για το αν η δύναμη που διαθέτει η υπηρεσία στο νησί είναι επαρκής, μας επισημαίνει: «Το κεντρικό Λιμεναρχείο διαθέτει τρία σκάφη. Σε ανθρώπινο δυναμικό στη Ρόδο υπάρχουν γύρω στα 100 άτομα. Το να αντιμετωπίσεις όμως όλα αυτά τα περιστατικά απαιτεί σίγουρα περισσότερο κόσμο. Η δύναμή μας θεωρείται μικρή καθώς πρέπει να καλύπτει όλη την ανατολική πλευρά, που είναι εξαιρετικά “ευαίσθητη”. Είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουμε. Άλλωστε υπάρχουν και τα τρέχοντα περιστατικά σε καθημερινή βάση. Πλέον, που ανοίγει και η θερινή σεζόν, η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσκολότερη καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται περιπολίες στη θάλασσα – εκτός βέβαια από τις μέρες που δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Οι έλεγχοι είναι πολλοί και αφορούν ένα ευρύ πεδίο αντικειμένων».