Τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος προσφέρει και φέτος η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (4/5) και την Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (4-8/5).
Άνθρωποι από κάθε περιοχή της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα καλώντας τον αριθμό 215 215 2223 να κλείσουν ραντεβού με τους δερματολόγους που συμμετέχουν στη δράση, έτσι ώστε να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες. Οι εξετάσεις θα γίνονται από τις 4 έως τις 8 Μαΐου στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των δερματολογικών νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Το pontos-news.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Αλέξανδρο Στρατηγό, Καθηγητή Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικό Γραμματέα της ΕΔΑΕ, και έμαθε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση, αλλά και το πώς μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος.
«Η δράση αυτή είναι ουσιαστικά μια καμπάνια που έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια και αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το μελάνωμα, τον καρκίνο του δέρματος και την ανάγκη προστασίας από τον ήλιο. Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης γίνεται μια προσφορά από πλευράς των δερματολόγων για δωρεάν εξέταση για τους σπίλους και τις ελιές στα ιατρεία τους αλλά και σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.»
Ο Αλέξανδρος Στρατηγός με τον Πρόεδρο της ΕΔΑΕ Δημήτρη Σωτηριάδη και τον καθηγητή Δερματολογίας Αλέξανδρο Κατούλη
Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα περιστατικά μελανώματος;
Το μελάνωμα στη χώρα μας φαίνεται να έχει αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης, ιδίως σε ό,τι αφορά τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, πιθανότατα λόγω της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο.
Ωστόσο, αυτή η εκστρατεία –που διοργανώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες– φαίνεται πως παίζει το ρόλο της στην αύξηση του ενδιαφέροντος καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσέρχονται για να υποβληθούν στη σχετική εξέταση. Σκοπός μας βέβαια δεν είναι να εκδηλώνεται ενδιαφέρον μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αλλά κι όταν αυτή παρέλθει.
Έρευνες δείχνουν ότι το 90% των μελανωμάτων είναι εφικτό να θεραπευτούν σε περίπτωση που διαγνωστούν έγκαιρα. Ισχύει αυτό;
Βεβαίως ισχύει. Τα περισσότερα μελανώματα που διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο, αν αντιμετωπιστούν με μια απλή χειρουργική αφαίρεση θα μπορέσουν να θεραπευτούν. Μπορεί δηλαδή όσοι τα εντοπίσουν εγκαίρως μέσα από τακτικό έλεγχο να έχουν μια εξαιρετική πρόγνωση χωρίς κάποια περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στην υγεία τους.
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ο παράγοντας που έχει ενοχοποιηθεί για το μελάνωμα
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές)
Και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από το μελάνωμα και κατ’ επέκταση τον καρκίνο του δέρματος;
Ο παράγοντας που έχει ενοχοποιηθεί για το μελάνωμα είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Ωστόσο, η αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο θα ήταν καλό να συμβαίνει όλες τις εποχές του χρόνου, και ιδίως στη χώρα μας που έχει ηλιοφάνεια σχεδόν σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, επιβάλλεται να χρησιμοποιείται προστατευτικός ρουχισμός, καπέλο και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Εκτός από αυτά τα μέτρα, είναι αναγκαίο να εξετάζει κανείς το δέρμα του σε τακτά χρονικά διαστήματα, και αν διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποια βλάβη, όπως για παράδειγμα να αλλάζει μια ελιά χρώμα ή μέγεθος ή να αιμορραγεί, τότε να συμβουλεύεται άμεσα έναν ειδικό».