Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τα διόλου τιμητικά σχόλια ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να κάνει τη διαφορά και να μείνει στην Ιστορία ως ο Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ακριβώς έναν αιώνα μετά την τραγωδία.
Με ανακοίνωσή του, που τελικά εκδόθηκε στις 23 Απριλίου, δηλαδή ένα 24ωρο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τη Γενοκτονία των Αρμενίων «μεγάλη καταστροφή», «σφαγή», «φρικιαστική βία», «τρομερή σφαγή» και «σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας».
«Στις αρχές του 1915, ο αρμενικός λαός επί Οθωμανικής Αυτοκρατίας απελάθηκε, σφαγιάστηκε και περπάτησε σε πορείες θανάτου. Ο πολιτισμός και η κληρονομιά τους στην αρχαία πατρίδα τους εξαφανίστηκαν» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ομπάμα στην ανακοίνωσή του με αφορμή την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε τρεις προσωπικότητες, τον Αμερικανό πρεσβευτή Χένρι Μοργκεντάου που «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης και αντιπαρατέθηκε με τους Οθωμανούς ηγέτες» το 1915, τον κορυφαίο ακτιβιστή και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ραφαήλ Λέμκιν που επινόησε τον όρο «γενοκτονία» το 1944 και τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος στις 12 Απριλίου χαρακτήρισε την τραγωδία ως την «πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα».
Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, παρά το ύφος της ανακοίνωσης η Άγκυρα δεν αναμένεται να αντιδράσει ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, όπως έκανε στην περίπτωση άλλων χωρών που χαρακτήρισαν με σαφήνεια «γενοκτονία» το έγκλημα των Οθωμανών Τούρκων κατά των Αρμενίων.
Η προσωπική άποψη και η επίσημη προεδρική…
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Ομπάμα «άφησε να εννοηθεί ότι πεποίθησή του είναι πως η σφαγή των Αρμενίων ήταν γενοκτονία όμως δεν τον είπε». Σε δήλωσή ανέφερε: «Επανειλημμένως έχω εκφράσει την προσωπικό μου άποψη για ό,τι συνέβη το 1915 και αυτήν δεν έχει αλλάξει.» Δεν επανέλαβε όμως ρητώς ποια είναι η άποψή του.