Σύμφωνα με τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο, η σωματική άθληση βοηθά στη διατήρηση της υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου, και ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, δεν είχε ακόμη ξεκαθαριστεί το κατά πόσο διάφορες μορφές άσκησης, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο, βοηθούν στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο.
Προκειμένου λοιπόν να διαπιστωθεί αυτή η παράμετρος με μεγαλύτερη ακρίβεια, διενεργήθηκε έρευνα από ογκολόγους με επικεφαλής τη δρ Σούζαν Λακόσκι του Πανεπιστημίου του Μπέρλινγκτον των ΗΠΑ.
Μελετώντας περίπου 14.000 άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών που είχαν συμμετάσχει παλαιότερα σε διαχρονική μελέτη στο κέντρο επιστημονικών ερευνών Cooper –η μελέτη εκείνη περιλάμβανε λεπτομερή τεστ φυσικής κατάστασης με διάδρομο– η τωρινή ομάδα των ερευνητών εστίασε στην ανάλυση ανδρών που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης (κατά μέσο όρο σχεδόν 50 χρόνια) μεταξύ των ετών 1971-2009.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας έλαβαν υπόψη την ηλικία, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης των ανδρών που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε εκείνους με χαμηλή αναπνευστική φόρμα (20 % των ερωτηθέντων), μέτρια (40 %) και υψηλή (40 %). Στην ομάδα με τον υψηλότερο συντελεστή σωματικής φόρμας, το ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα ήταν κατά 55% χαμηλότερο και του παχέος εντέρου κατά 44 % από ό,τι στην ομάδα με τον χαμηλότερο συντελεστή φόρμας. Αντιθέτως, όμως, το ποσοστό του καρκίνου του προστάτη ήταν κατά 22% υψηλότερο.
Σημαντικό πλεονέκτημα παρουσιάστηκε στους γυμνασμένους άντρες αναφορικά με τη θνησιμότητα από καρκίνο.
Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο όλων των τύπων σε αυτούς τους άνδρες ήταν κατά 32% μικρότερο και το ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα 68% χαμηλότερο από εκείνο των ανδρών με χαμηλότερες επιδόσεις. Ως εκ τούτου, η άσκηση συστήνεται να περιλαμβάνεται στις καθημερινές δραστηριότητες των ανδρών της μέσης κυρίως ηλικίας καθώς μακροπρόθεσμα μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία.