Παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε για δεύτερη μέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψή του στη Ρωσία, μιλώντας σήμερα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, αλλά και ότι δεν αποτελεί «λύση» στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη. Παράλληλα, αναφερόμενος στην άνοιξη στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας επισήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να σπείρουμε τώρα και να συλλέξουμε τους καρπούς το επόμενο διάστημα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία του ελληνικού αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού αερίου αλλά και στους τρόπους που βρέθηκαν προκειμένου να γίνει υπέρβαση στο θέμα του εμπάργκο λέγοντας ότι «στο εμπόριο εντοπίσαμε δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ειδικότερα δε στον αγροτικό τομέα που έχει πληγεί από τα ρωσικά αντίμετρα».
Επιπλέον έκανε αναφορά και στις «δυνατότητες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών, όπου το Δημόσιο διατηρεί τον στρατηγικό του ρόλο».
Παράλληλα χαρακτήρισε «φαύλο κύκλο κυρώσεων» τα μέτρα κατά της Ρωσίας, ζητώντας «να δουλέψουμε βήμα-βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Ειδικά καθώς είναι αδύνατον να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, πολλώ δε μάλλον εναντίον της».
Οι δύο χώρες μας έχουν επιβιώσει από τον τρομακτικό πόλεμο αλλά ποτέ δεν ήμασταν σε διαφορετικά στρατόπεδα, ακόμα και όταν η Ρωσία πρέσβευε διαφορετικές ιδεολογικές προοπτικές, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια και έχει προοπτικές ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι αν προχωρήσουμε τις συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουμε να προσκαλέσουμε επενδυτές.
«Κάποιες υποσχέσεις θα εφαρμοστούν πολύ σύντομα, ανεξάρτητα από τις πιέσεις των δανειστών» τόνισε καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας.
Για την ανάγκη ύπαρξης διαλόγου σε όλα τα θέματα μίλησε, λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός και κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ρωσικής Δούμας. Αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τη συμφωνία του Μινσκ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «η λύση στα προβλήματα είναι ο διάλογος και η συνεργασία, και όχι η κλιμάκωση ενός αδιέξοδου οικονομικού πολέμου». Επίσης είπε ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι ανοικτή στο διάλογο και τη συνεργασία με τη ρωσική Δούμα.
Δυσφορία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Την αντίθεσή του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα εξέφρασε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι «έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία, ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της συνέχισης της στήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ». Η δήλωση είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Ουάσινγκτον. Δεν είναι τυχαίο που οι New York Times γράφουν ότι η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν εντάσσεται στη στρατηγική «διαίρει και βασίλευε» που ενδεχομένως ακολουθεί η Μόσχα για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.