Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας μπαίνουν σε μια νέα εποχή μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές που υπογραμμίζουν πως καλές είναι οι εξαγγελίες αλλά μένει να δούμε εάν και πότε θα εφαρμοστούν.
Το κλίμα ήταν από την αρχή θετικό και για τις δυο πλευρές, για διαφορετικούς όμως λόγους. Η Αθήνα καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επανεκκινήσει τις διμερείς σχέσεις που από το 2009 χαρακτηρίζονταν ως «ψυχρές», και μαζί να βάλει καύσιμα στην ελληνική οικονομία ενισχύοντας παράλληλα τη διαπραγματευτική θέση της στην Ευρώπη, ενώ η Μόσχα ως ισχυρός οικοδεσπότης θέλησε να επωφεληθεί από τα «μικρά ελληνικά δώρα» αλλά κυρίως να δείξει σε Ευρώπη και Αμερική ότι η περιθωριοποίηση της Ρωσίας δεν τους κάνει καλό.
Τι φέρνει πίσω ο Τσίπρας
Χρησιμοποιώντας ευέλικτη διπλωματική γλώσσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα τιμά τις δεσμεύσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχει, ωστόσο παραμένει κυρίαρχο κράτος με δυνατότητα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Μάλιστα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πήγε να ζητήσει χρήματα από τη Ρωσία αλλά να συνάψει συνεργασίες επιπέδου, συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν, το Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζε την ικανοποίησή του γιατί μπήκαν εκ νέου θεμέλια στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Όσο αφορά το πολυσυζητημένο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου, οι εκτιμήσεις θέλουν να έχει όφελος πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα και να δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας μετά το 2019, ενώ τα ετήσια κέρδη της χώρας μας θα αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Αν και δεν είναι επίσημο, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα επιτευχθεί μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει διαγραφή του προστίμου για το θέμα της χαμηλής κατανάλωσης.
Ο Πούτιν υποσχέθηκε επενδύσεις
Παράλληλα ο Πούτιν φαίνεται να συζητά τη δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια, και αποπληρωμή μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού.
Από τις δηλώσεις τους διαφάνηκε η κοινή βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει η Ρωσία σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, ενώ δεν αποκλείστηκε η αύξηση των επενδύσεων και της ενίσχυσης του τουρισμού.
Ψυχροπολεμικό κλίμα με τους Ευρωπαίους εταίρους
Κι όλα αυτά ενώ οι εταίροι ανέμεναν με δυσφορία τη συνάντηση των δύο ανδρών, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην ξεχάσει ότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ και ότι δεσμεύεται από την κοινή στάση έναντι της Ρωσίας.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για την ελληνορωσική συνάντηση κορυφής. Μάλιστα κάποιοι τόνισαν ότι δεν ήταν καλή η περίοδος γι’ αυτή τη συνάντηση, με δεδομένα τα προβλήματα της Ελλάδας που πρέπει να λυθούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τη δυσκαμψία της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, το οποίο αποτελεί την ελίτ της ρωσικής διπλωματίας και ένα εκ των βασικών think tank της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, που έχει ήδη ξεκινήσει.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ η παρουσία του στη Ρωσία θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.