Στη Λευκωσία φτάνει αύριο Δευτέρα ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Η αποστολή του είναι μία και μόνη: Η επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού θεωρεί πως έχουν αρθεί οι λόγοι που οδήγησαν στη διακοπή των συνομιλιών τον Οκτώβριο μετά την πρόκληση του Μπαρμπαρός και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ένα σενάριο, το οποίο παραπέμπει σε μια διαδικασία εξπρές.
Ο Άιντα επιδιώκει αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη, να ανακοινώσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα προηγηθούν οι χωριστές επαφές που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου την Τρίτη. Ο καθορισμός της έναρξης των διαπραγματεύσεων εντός Μάιου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Για τα Ηνωμένα Έθνη κρίσιμη περίοδος είναι το επόμενο τρίμηνο στο οποίο θα προσπαθήσουν η διαδικασία να έχει αποτελέσματα, ώστε το φθινόπωρο να ανεβάσουν στροφές προς την τελική ευθεία.
Οι Τούρκοι δεν αποκρύβουν ότι προτεραιότητά τους είναι το θέμα του φυσικού αερίου. Η θέση τους για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων και μεταφορά τους μέσω Τουρκίας με αγωγούς αποτελεί πρώτη τους προτεραιότητα. Το σχέδιο Β΄ σε ό, τι αφορά αυτό το ζήτημα είναι είτε πάγωμα των ερευνών μέχρι τη λύση (συμφωνούν και τα Ην. Έθνη) είτε παράλληλες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Αυτό, το τελευταίο, θα σήμαινε τερματισμό της διαδικασίας και αύξηση της έντασης καθώς όπως εκτιμάται θα εκπληρωθεί και η εξαγγελία του Ερντογάν για μεταφορά πλατφόρμας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Λευκωσία διαμηνύει πως «περιμένει να ακούσει τον Άιντα» και πώς τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται εκ προοιμίου δεδομένο. Αυτό που θέλει είναι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να ξεκαθαρίσει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα συνεχισθούν. Παράλληλα να καταστήσει σαφές πως εάν η Τουρκία επανέλθει με ερευνητικό σκάφος ή με NAVTEX στην (κυπριακή) ΑΟΖ, η Κύπρος θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.