Χαμηλό αφορολόγητο όριο στα 50.000 ευρώ θα περιλαμβάνει ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ το β΄ εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με το νέο φορολογικό καθεστώς που εξετάζει η κυβέρνηση, όπως υποστήριξε η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Ωστόσο όλα ακόμη είναι σε επίπεδο σκέψεων, ειδικά καθώς το σχέδιο αυτό δεν έχει λάβει καμία έγκριση από εταίρους και δανειστές. Η θέσπιση του αφορολόγητου ορίου στις 50.000 ευρώ σημαίνει πως δεν θα πληρώσουν φόρο 2.780.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ τα προηγούμενα χρόνια.
Παρόλο όμως που ο ένας στους δύο ιδιοκτήτες δεν θα πληρώνει φόρο για το ακίνητό του, το ερώτημα που εξακολουθεί να τίθεται είναι το τι θα συμβεί με εκείνους που έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 50.000 ευρώ. Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θιγεί η μεσαία περιουσία, και ειδικά η πρώτη κατοικία, ωστόσο είναι περισσότεροι από 2.500.000 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 50.000 ευρώ.
Σημαντική φοροαπαλλαγή θα υπάρξει επίσης για τους αγρότες ή όσους έχουν εισόδημα από αγροτική καλλιέργεια, καθώς στο σχέδιο για την απαλλαγή από το φόρο περιλαμβάνεται και η εξαίρεση των αγροτικών καλλιεργειών. Παράλληλα με την αλλαγή στο φόρο θα υπάρξει και αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, που αναμένεται να μειωθούν από 15% ως και 20% ρίχνοντας ακόμη περισσότερο το φόρο ειδικά για ιδιοκτήτες περιουσίας μεσαίας αξίας.
Οι αλλαγές αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού έως τότε θα πρέπει να έχει καθοριστεί το ισοδύναμο μέτρο που μαζί με το φόρο στα ακίνητα θα φέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,7 δισ. που έφερνε τα περασμένα χρόνια ο ΕΝΦΙΑ.