Σωρηδόν… άχρηστες βγάζει όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, που από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε αποχώρησε, διδάσκει στο Πρίνστον και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μπαρόζο… παραλαμβάνει τη σημερινή κυβέρνηση ισχυριζόμενος ότι «διατύπωσε τελείως μη ρεαλιστικές υποσχέσεις» στους ψηφοφόρους, αλλά και τις προηγούμενες, για τις οποίες λέει ότι σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα στην Ελλάδα δημιούργησαν το πρόβλημα στη χώρα.
Τα άλλα κράτη θεωρούν τις αξιώσεις της Ελλάδας απολύτως απαράδεκτες, δηλώνει ο Μπαρόζο, σχολιάζοντας ότι «δεν βοηθά να επιτίθεται η Ελλάδα στις χώρες που προσπαθούν να την βοηθήσουν». Προσθέτει ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και φτωχότερες χώρες δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, συνεπώς η σκέψη ότι θα πρέπει να κουρευτεί το δάνειο μετά βεβαιότητος θα αντιμετωπιστεί με ένα “όχι” από τους εταίρους».
Για μια εισέτι φορά δε, Ευρωπαίος αξιωματούχος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις επισημαίνοντας ότι «δεν είναι η Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα της ΕΕ που προκάλεσε το πρόβλημα στην Ελλάδα».
Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η προσέγγιση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit. Θα ήταν «αρνητική» μια τέτοια προοπτική, λέει, όμως η ζημιά θα ήταν μικρότερη μια και οι αγορές αισθάνονται πλέον μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Όμως, προσθέτει, και αυτό έχει την αξία του, καθώς ένα Grexit θα έθετε εν αμφιβόλω τη νομισματική ένωση: «Σπάει ένα ταμπού και δημιουργεί προηγούμενο», είπε ο Μπαρόζο, διαλύοντας τις δικές μας αμφιβολίες ως προς τα κίνητρα των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.