Τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα του σπέρματος κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες μετά από έρευνα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή διαιτητικής και επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Η έρευνα έδειξε πως οι άνδρες που συχνά τρώνε φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων, εμφανίζουν μικρότερη ποσότητα και χειρότερη ποιότητα σπέρματος, και πιθανώς μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής. Τέθηκαν στο μικροσκόπιο 338 δείγματα σπέρματος από 155 άνδρες, ηλικίας 18-55 ετών, που επισκέπτονταν κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που συσχετίζει άμεσα την περιεκτικότητα των φρέσκων τροφίμων σε φυτοφάρμακα με την ανδρική γονιμότητα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων περιέχουν τα φασόλια, τα όσπρια, τα κρεμμύδια και τα γκρέιπφρουτ. Αντίθετα, αυξημένα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ανιχνεύονται στο σπανάκι, τις φράουλες, τα μήλα και τα αχλάδια.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά διότι το πρόβλημα έγκειται στα τυχόν αυξημένα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων στα φρέσκα τρόφιμα. Συνεπώς, στις περισσότερες περιπτώσεις ένα καλό πλύσιμο πριν από την κατανάλωση τους μπορεί να απομακρύνει τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων.
Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής Human Reproduction.