Την πόρτα της έκτασης που βρίσκεται δίπλα από την αρχαιοελληνική πόλη της Πέργης στη Μικρά Ασία και παραμένει ακόμη ανεξερεύνητη στοχεύουν να ανοίξουν οι αρμόδιοι φορείς στους τουρίστες, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ανασκαφών που θα ξεκινήσουν εκ νέου στην περιοχή. Η πόλη βρισκόταν στις όχθες του ποταμού Κέστρου σε απόσταση αναπνοής από τον περίφημο ναό της θεάς Αρτέμιδας της Περγαίας, που αποτελούσε σπουδαίο ιερό.
Ωστόσο η επιχείρηση των ανασκαφών χρειάστηκε να διακοπεί, λόγω φυσικών κινδύνων. Προτεραιότητα πάντως των αρχαιολογικών συνεργείων πριν από την επανέναρξη των ανασκαφών είναι η απαλλοτρίωση, επειδή δίπλα στο αρχαιολογικό τμήμα της πόλης υπάρχουν 134 σπίτια. Η περιοχή φημιζόταν από αρχαιοτάτων χρόνων για το κρυστάλλινο νερό της, και μάλιστα διαθέτει μέχρι και σήμερα μια πηγή που εξακολουθεί να παραμένει ενεργός.
Ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής
Επίσης, φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 200 πέτρινους τάφους και στο παρελθόν υπήρξε σημείο όπου ξεκουράζονταν οι ταξιδευτές, τα καραβάνια και τα στρατεύματα. Από την Πέργη καταγόταν και ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος Απολλώνιος ο Περγαίος.