Ξεχωριστή προμηνύεται να είναι αυτή η άνοιξη και από επιστημονικής άποψης, καθώς για πρώτη χρονιά μετά το 1662, η εαρινή ισημερία (που σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης) συμπίπτει σχεδόν με την έκλειψη του ηλίου.
Έτσι, δεκαπέντε περίπου ώρες μετά την έκλειψη, στις 00:45 ώρα Ελλάδος, πρόκειται να λάβει χώρα η εαρινή ισημερία. Το Σάββατο 21 Μαρτίου, λοιπόν, θα είναι και τυπικά η πρώτη μέρα της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ο ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι ο ίδιος άξονας περιστροφής της Γης μετακινείται (το λεγόμενο φαινόμενο της «μετάπτωσης», στην αστρονομία). Η άνοιξη ολοκληρώνεται με το θερινό ηλιοστάσιο, αλλά λόγω της μετάπτωσης το σημείο στην τροχιά της Γης όπου ο πλανήτης μας φθάνει σε αυτό το ηλιοστάσιο, μετακινείται οριακά κάθε χρονιά. Έτσι, κάθε φορά η άνοιξη τελειώνει –και το καλοκαίρι αρχίζει– λίγο νωρίτερα.
Σε μεγάλο βάθος χρόνου, η διαφορά αναμένεται να είναι αισθητή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, κατά το έτος 8680 η άνοιξη θα διαρκέσει μόνο 88,5 ημέρες, ή περίπου τέσσερις ημέρες λιγότερες απ’ ό,τι το 2015.