Μπορεί η 8μερής -τελικά, λόγω της παρουσίας και του Ούβε Κορσέπιους, γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τουσκ- συνάντηση να άρχισε με πάνω από μία ώρα καθυστέρηση και να ολοκληρώθηκε γύρω στις τρεις τα ξημερώματα, ωστόσο το αποτέλεσμά της φαίνεται να ικανοποιεί σε πρώτη φάση όλες τις πλευρές, αφού καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων και συμφωνήθηκε ότι βάση όλων των διαπραγματεύσεων είναι η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ωστόσο ο χρόνος που κέρδισε η Ελλάδα δεν δόθηκε έτσι.
Ικανοποιημένος ο Αλέξης Τσίπρας
Μετά την ολοκλήρωση της 4ωρης σύσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες. Όλες οι πλευρές όχι μόνο επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες αλλά και την κοινή τους ανάγνωση στις αποφάσεις της 20ης Φλεβάρη». Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα όπως το μέιλ Χαρδούβελη και «θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσει».
Αναφερόμενος στο πακέτο Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «ο πρόεδρος Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ενεργοποιήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Το ποσό θα το ανακοινώσει ο ίδιος».
Τι είπαν Μέρκελ και Ολάντ
Για δημιουργικό διάλογο μίλησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας πως όλες οι πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τη δουλειά για να εφαρμοστεί η συμφωνία. «Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Για αυτή τη λίστα δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση. Θα αποστείλει πλήρη κατάλογο του τι θέλει να κάνει και τι έχει κάνει» είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής.
Η Μέρκελ έκανε λόγο για ανάγκη άμεσης δράσης έτσι ώστε εάν οι εταίροι συμφωνήσουν με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων «θα υπάρξει επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και εκταμίευση μέρους της δόσης»
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την επιθυμία όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να έχει τον έλεγχο των μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα εξεταστούν όχι σε σχέση με το περιεχόμενο, αλλά με τις δημοσιονομικές δαπάνες» τόνισε ο Ολάντ προσθέτοντας ότι «το Eurogroup θα εκτιμήσει τις δημοσιονομικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων. Εχει επιβεβαιωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Το κοινό ανακοινωθέν
«Είμαστε σε πλήρη διάθεση να τηρήσουμε τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015. Με πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όλοι δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τη δουλειά και την ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν πλήρη λίστα τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά τη διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή πληροφοριών στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».