Οι Κύπριοι περίμεναν 11 χρόνια αυτή την ημέρα. Τότε που θα έληγε η δικαστική διαμάχη με τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, ο οποίος βρέθηκε να έχει στο διαμέρισμά του στο Μόναχο τοιχογραφίες και πολύτιμα έργα εκκλησιαστικής τέχνης που ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου.
Τη Δευτέρα το Εφετείο του Μονάχου απεφάνθη, σύμφωνα με τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, εκπρόσωπο της Εκκλησίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ο Ντικμέν πρέπει να επιστρέψει μεταξύ άλλων τοιχογραφίες:
- του 15ου αιώνα από τη Μονή του Αντιφωνήτη Χριστού,
- στο ναό της Αγίας Σολομωνής του 9ου αιώνα στην Κώμα του Γιαλού,
- στη Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας του 12ου αιώνα.
Κάποια από τα εκκλησιαστικά έργα που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου
Παράλληλα επιστρέφονται τρία ζεύγη βημοθύρων από τη Μονή του Αντιφωνητή Χριστού (17ος αι.), τη Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αι.) της Αρμενικής Κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αι.) από τη Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας.
Η απόφαση προβλέπει και την επιστροφή δέκα προϊστορικών αρχαιοτήτων που προέρχονται από τη συλλογή του Αμμοχωστιανού Χριστάκη Χατζηπροδρόμου και τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας.
Δυστυχώς, το Εφετείο του Μονάχου έκρινε ότι θα πρέπει να παραχωρηθούν προς τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο 49 αντικείμενα, εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και προϊστορικές αρχαιότητες, γιατί κρίθηκε πως δεν παρουσιάστηκε «επαρκής τεκμηρίωση» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς από την κυπριακή πλευρά.
Στην προκειμένη περίπτωση, η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ήδη τη δημοπράτησή τους μέσω της νομικής οδού. Τα κειμήλια θα διεκδικηθούν και θα ανακτηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την καταβολή άλλων χρημάτων, δεδομένου ότι ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος οφείλει στη χώρα ποσό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ».
Τα έργα είχαν εντοπιστεί στο διαμέρισμα του Αϊντίν Ντικμέν στο Μόναχο το 1997 και το 1998 από τη βαυαρική αστυνομία, στο πλαίσιο επιχείρησης σημαντικό ρόλο στην οποία είχε διαδραματίσει η Τασούλα Χατζητοφή, ιδρύτρια του οργανισμού «Walk of Truth», ενεργώντας για λογαριασμού του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄.
Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο οργανισμός στηλίτευσε την απόφαση του γερμανικού Εφετείου να αμφισβητήσει την προέλευση κάποιων εκ των έργων. «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι το γερμανικό δικαστήριο έχει στηρίξει την απόφασή του στην αμφισβήτηση της προέλευσης των θησαυρών προς όφελος ενός αρχαιοκάπηλου, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει εμπλακεί στην παράνομη διακίνηση κλεμμένων θησαυρών από τα Κατεχόμενα, αντί να διατάξει την επιστροφή τους στον κυπριακό λαό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του «Walk of Truth».