ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά, και στη Στουτγάρδη μια παρέα ευαισθητοποιημένων Ενωσιτών φρόντισε να το αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο. Δημιούργησε ένα σύνδεσμο οπαδών, που από το όνομά του και μόνο θα καταλάβετε πως είναι… διαφορετικός.
«AEK Stuttgart 19 Mai» βαπτίστηκε το κλαμπ από τους εμπνευστές του, έχει έδρα τη Στουτγάρδη και φτιάχτηκε από πρόσφυγες φίλους του Δικεφάλου, στην πλειοψηφία τους Ποντίους. Η 19η Μαΐου φυσικά και δεν είναι τυχαία ημερομηνία. Αποτελεί μέρα μνήμης για τον ελληνισμό η μέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων…
Γι’ αυτή την ιδιαίτερη και αξιέπαινη προσπάθεια στη Γερμανία μίλησε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ευάγγελος Σωφέρης. «Είναι πράγματι ένας σύνδεσμος διαφορετικός. Αποφασίσαμε να του δώσουμε αυτό το όνομα επειδή κι εγώ, αλλά και τα μέλη, έχουμε προσφυγική καταγωγή. Οι παππούδες μου είναι από τον Πόντο και είμαστε από μικροί ΑΕΚτζήδες. Μέσα από αυτόν το σύλλογο, στόχος μας είναι να στηρίξουμε και την προσπάθεια του Δημήτρη Μελισσανίδη για την “Αγια-Σοφιά”.
»Δεν είναι προτεραιότητά μας να κάνουμε εκδρομές και να φτιάχνουμε αναμνηστικά μπλουζάκια. Ο δικός μας σκοπός είναι να βοηθήσουμε να χτιστεί το νέο γήπεδο, και ειδικότερα το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που έχει προαναγγείλει ο Δημήτρης Μελισσανίδης».
Ο πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, Ευάγγελος Σωφέρης (αριστερά), μαζί με τον αδερφό του και επίσης ιδρυτικό μέλος, Θοδωρή
Και συνέχισε ο κύριος Σωφέρης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε: «Επίσης, ζητούμενο για εμάς είναι να περάσουμε στον φίλαθλο κόσμο και στα νέα παιδιά που θα μας ακολουθήσουν, το ήθος και τις αρχές που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας. Αρχές όπως η τιμιότατα, η ντομπροσύνη, η δικαιοσύνη».
Η «AEK Stuttgart 19 Mai», λοιπόν, δεν είναι καθαρά αθλητικός σύνδεσμος οπαδών. Έχει ταυτόχρονα πολιτιστικές, κοινωνικές, αλλά και πολιτικές κατευθύνσεις: «Στις 12 Μαΐου θα καταθέσουμε στεφάνι στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Στουτγάρδη. Πολύς κόσμος δεν ήξερε καν ότι υπήρχε στην πόλη. Είναι αλήθεια όμως, και μάλιστα περίπου 50 Έλληνες κρατούμενοι σκοτώθηκαν εδώ. Στη μνήμη τους λοιπόν θα καταθέσουμε στεφάνι. Επίσης, την εργατική Πρωτομαγιά θα διοργανώσουμε μια εκδήλωση της οποίας τα έσοδα θα πάνε για την ενίσχυση των προσφυγικών συνοικιών στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη. Εκτός του ποδοσφαιρικού, θέλουμε και ένα πολιτιστικό και κοινωνικό πρόσωπο για τον σύλλογό μας».
Πανό με το σήμα του συνδέσμου φιλάθλων ΑΕΚ Stuttgart – 19 Μαΐου
Ένα άλλο θέμα που έχει ευαισθητοποιήσει τα μέλη του κλαμπ, είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις. «Έδωσα αυτές τις μέρες συνέντευξη στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Στουτγάρδης για το ζήτημα των κατοχικών δανείων. Ο παππούς μου, που ήταν από τον Πόντο, υπήρξε αγωνιστής στην Εθνική Αντίσταση. Η καταγωγή μας είναι από το Μεσόβουνο (πρώην Κρέμιτσα) Πτολεμαΐδας, στο οποίο το 1941 και το 1944 έγιναν δύο ολοκαυτώματα. Εκεί θανατώθηκαν πάνω από 250 άτομα. Ήταν το πρώτο προσφυγικό χωριό που συμμετείχε στην Αντίσταση. Είμαστε πατριώτες».
Ρωτήσαμε τον Ευ. Σωφέρη για τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου και μας είπε: «Οι πιο πολλοί είναι Πόντιοι. Και οι άλλοι Έλληνες Μικρασιάτες. Επίσης έχουμε μέλη από τον Έβρο με προσφυγικές ρίζες. Εγώ είμαι 41 ετών. Υπάρχει κόσμος όλων των ηλικιών, αλλά οι περισσότεροι είμαστε ανάμεσα στα 35-55».
Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος, ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια επαφή με την επίσημη ΑΕΚ και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά είναι κάτι που επιθυμούν να συμβεί: «Θα θέλαμε να αποκτήσουμε άμεσα σχέσεις με την διοίκηση της ΑΕΚ, αλλά και με τον κ. Μελισσανίδη. Έχουμε άλλωστε πολλά κοινά. Ο πατέρας του, ο Ζώρας, ήταν αγωνιστής, και ο Δημήτρης τον τιμά συνεχώς. Κρατάμε μια πατρίδα μέσα μας όλοι οι Πόντιοι. Η ΑΕΚ είναι κάτι παραπάνω από σύλλογος. Είναι μια ομάδα που μας συγκινεί. Η ΑΕΚ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Και τραβάει πολύ κόσμο που είναι διαφορετικός. Ένας σύλλογος που έρχεται μέσα από τα σπλάχνα των εργατικών συνοικιών. Νέα Φιλαδέλφεια, Καισαριανή… Όπου υπάρχουν πρόσφυγες που πέρασαν δύσκολες συνθήκες».
Ο χώρος όπου συνεδρίασε το πρώτο συμβούλιο του συνδέσμου
Όσο για το πότε σκέφτονται να βρεθούν σε αγώνα; «Θέλαμε να το κάνουμε στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει πλέον, μετά τον αποκλεισμό. Αλλά θα έρθουμε κάποια στιγμή, την άνοιξη ή στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν. Θα θέλαμε μάλιστα να επισκεφθούμε και τις εγκαταστάσεις στα Σπάτα αν γίνεται. Θα ήταν χαρά για εμάς. Έχουμε ζήσει την ΑΕΚ σε μεγάλα ματς στο παρελθόν, παρέα με τα σημερινά μέλη του κλαμπ. Όπως το 1994, που είχε γίνει εκδρομή στην Ιταλία για το ματς με την Μίλαν, αλλά και στο Αϊντχόφεν [αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ]».
Κλείνοντας, ο Ευάγγελος Σωφέρης μας μίλησε για την ζωή στη Γερμανία και το πώς αντιμετωπίζονται αυτή την περίοδο οι Έλληνες: «Το επάγγελμά μου είναι στις οικοδομές-ανακαινίσεις και έχω συναναστροφές με πολύ κόσμο. Τα ΜΜΕ μάς κάνουν πόλεμο. Αλλά το θέμα δεν είναι Ελλάδα και Γερμανία. Εγώ πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Γερμανίας, προσπαθεί να δείξει στον κόσμο της ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ευρώπη πέραν από αυτό που κάνουν. Και με όλη τους τη δύναμη παλεύουν να πείσουν γι’ αυτό.
»Οι περισσότεροι Έλληνες στην καθημερινότητα δεν έχουμε προβλήματα στις σχέσεις μας με τους Γερμανούς. Ίσως αυτό να συμβαίνει σε έναν βαθμό σε πιο φτωχές γειτονιές. Εκεί έχουν ακουστεί κάποια προβλήματα. Γιατί οι τηλεοράσεις κάνουν ψυχρό πόλεμο».