Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις όπου από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου φιλοξενήθηκε ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης. Περίπτερο 16. Εκεί, κάπου ανάμεσα στους πάγκους, έχει απλώσει τα κουζινικά της μαζί με όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και μία μαγείρισσα από τον Πόντο, η οποία έχει τόση αγάπη γι’ αυτό που κάνει, που μοιάζει λες και φτιάχτηκε για να προσθέτει στα φαγητά το μεράκι της κάνοντάς τα ακόμη πιο νόστιμα και ξεχωριστά.
Πρόκειται για την Ελένη Τομπουλίδου από τα Σεβαστιανά του Νομού Πέλλας, που πήρε την τρίτη θέση διαγωνιζόμενη στην κατηγορία της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, με το ποντιακό φαγητό σιρόν – ή αλλιώς τα ζυμαρικά από φύλλο, τυλιγμένα σαν κουρκουμπίνια.
Λίγες μέρες μετά τη βράβευσή της, άνοιξε την καρδιά και την κουζίνα της στο pontos-news.gr και μοιράστηκε μαζί μας μικρά μυστικά της ποντιακής κουζίνας τονίζοντας συγχρόνως του λόγου το αληθές, ότι «όταν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, με το πέρασμα του χρόνου ανταμείβεσαι». Αλήθεια, πώς σκέφτηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με ένα παραδοσιακό ποντιακό πιάτο από το σεντούκι με τις πολύτιμες συνταγές των γιαγιάδων;
«Καταρχάς, η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό προέκυψε μετά από παρακίνηση του δασκάλου μου σε ένα σεμινάριο μαγειρικής στην Έδεσσα, στο οποίο συμμετείχα για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου, καθώς είναι αρχή μου ότι πάντα πρέπει να προχωράμε μπροστά και να μαθαίνουμε νέα πράγματα.
Η βραβευμένη μαγείρισσα με το πιστοποιητικό του χάλκινου μεταλλίου
»Η επιλογή του σιρόν ήταν κάτι που ήρθε χωρίς πολλή σκέψη, αφού ασχολούμαι με την ποντιακή κουζίνα και ιδίως με τα ζυμαρικά, τα οποία παρασκευάζω στο χώρο μου. Ανάμεσα σε αυτά τα ζυμαρικά είναι και το υβριστόν, όπως επίσης και τα γνωστά φύλλα για την ποντιακή πίτα, τα φυλλωτά ή αλλιώς περέκ».
Δεν δύναται να υπάρξει παραδοσιακό ποντιακό τραπέζι χωρίς σιρόν, το απλό αυτό ζυμαρικό με νεράκι, αλεύρι και αλάτι, που πλάθουμε σε σχήμα κυλινδρικό. Τι άλλο απαιτείται για την παρασκευή του;
«Θέλει μεράκι και όρεξη και για να απολαύσει ο ουρανίσκος μας την ξεχωριστή νοστιμιά του σιρόν. Πέρα από τα υλικά, είναι απαραίτητη η χρήση της παραδοσιακής πλάκας ψησίματος φύλλων πίτας, το σάτσι ή σάτσ’», μας απαντά η βραβευμένη πλέον μαγείρισσα που διαγωνίστηκε μεταξύ 520 διακεκριμένων σεφ και σχολές μαγειρικής από την Ελλάδα και 27 χώρες του κόσμου, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι σε 37 κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από 25 διεθνείς κριτές!
Τι είναι εκείνο που (εκτός από την τιμητική διάκριση) θα κρατάει μέσα στην καρδιά της ζωντανή την ανάμνηση από το διαγωνισμό;
«Το πόσο θετικά και ανθρώπινα με αντιμετώπισαν οι κριτές και τα υπέροχα σχόλια που εισέπραξα από όλους. Με παρότρυναν μάλιστα να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ. Εντύπωση τους έκανε επίσης ότι η μερίδα στο πιάτο μου ήταν αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι συνηθίζεται, τους έδωσα όμως την κατάλληλη απάντηση που μας έκανε όλους μας να γελάσουμε:
Από τα ωτία, τα σαρμαδάκια και τον πουρμά μέχρι τα φύλλα περέκ και το υβριστόν – όλα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα που μαγεύουν όποιον κι αν τα δοκιμάσει. Πού οφείλεται η νοστιμιά τους;
«Στο ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι αγνά, χωρίς προσμίξεις από χημικά και συντηρητικά. Επίσης, στην ιδιαίτερη γεύση που δίνει στα φαγητά το αγελαδινό βούτυρο –το οποίο εμείς οι Πόντιοι χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλα τα φαγητά, από παλιά μέχρι και σήμερα–, το πασκιτάν, το στραγγιστό δηλαδή γιαούρτι, αλλά και η στουπίτσα, που είναι κάτι παρόμοιο με τη ρόκα».
Παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα για… καλοφαγάδες
Στο σημείο αυτό, της ζητάμε να προτείνει κάποια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή για τους αναγνώστες του pontos-news.gr και αποφασίζει να μοιραστεί τα μυστικά της για την παρασκευή του σουρβά, όπως είναι η ονομασία της χαρακτηριστικής ποντιακής σούπας.
«Θα χρειαστούμε κορκότο (αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι), 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο, 2 κ.γ. ξερό δυόσμο και αλάτι. Ξεκινάμε βάζοντας το κορκότο με νερό (περ. 4 κιλά) σε μια κατσαρόλα κανονικού μεγέθους για να βράσει. Αφότου βράσει καλά, το αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει. Παίρνουμε το στραγγιστό γιαούρτι και από το νερό που έχουμε στην κατσαρόλα μας ανακατεύουμε πρώτα σε ένα σκεύος το γιαούρτι, έτσι ώστε να το αραιώσουμε λίγο, και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας. Καίμε το αγελαδινό βούτυρο για να ροδίσει και να πάρει μια ωραία μυρωδιά, προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε και… καλή σας όρεξη!»
Στο περίπτερο 16 της έκθεσης με το σιρόν ανά χείρας
Λίγο πριν κλείσουμε την… πεντανόστιμη αυτή κουβέντα μας, μέσα σε ένα νοερό γαστριμαργικό ταξίδι στην ιστορία της ποντιακής κουζίνας, της ζητάμε να μας αποκαλύψει με ποιον τρόπο θα μπορούσαν οι νέες μαγείρισσες να «παντρέψουν» τις παραδοσιακές ποντιακές γεύσεις με σύγχρονες.
«Μια εύκολη λύση θα ήταν να παρασκευάσουμε μια παραλλαγή του παραδοσιακού σιρόν στη γλυκιά του εκδοχή, με σιρόπι, ζάχαρη και κρέμα, επειδή το παραδοσιακό είναι αλμυρό και το φτιάχνουμε συνήθως με τυρί. Επίσης, μια πρωτότυπη ιδέα που σκέφτηκα πρόσφατα, είναι η σκεπαστή πίτσα με φύλλα περέκ. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!».
Και κάπου εδώ μας αφήνει για να συνεχίσει το ψήσιμο των ζυμαρικών στο σάτσι. Πλησιάζει η ώρα του μεσημεριανού φαγητού, όπου όλη η οικογένεια θα συγκεντρωθεί γύρω από το τραπέζι για να απολαύσει παραδοσιακές ποντιακές νοστιμιές από τα χεράκια της!