Μικρασιάτισσες, γυναίκες που έχουν έμφυτη μέσα τους τη δύναμη, την αρχοντιά και την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τη ζωή με θάρρος και τσαγανό παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Γυναίκες που πέρασαν στην ιστορία ως φορείς μιας πλούσιας κληρονομιάς την οποία έκλεισαν μέσα σε πολύτιμα σεντούκια σφραγίζοντάς τα με γεύσεις, ήχους, χρώματα και αρώματα από τις χαμένες πατρίδες.
Γιορτάζουν στις 8 Μαρτίου μαζί με τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο και η Ένωση Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης» παίρνει αυτήν την ευκαιρία για να διοργανώσει απόψε στις 20:00, εκδήλωση προς τιμήν των γυναικών της Μικράς Ασίας στην αίθουσα «Πιτσαδιώτης» στη Νεάπολη Κιάτου.
Το pontos-news.gr μίλησε με την πρόεδρο του συλλόγου Βασιλική Αγαπίδου μαθαίνοντας λεπτομέρειες τόσο για την επικείμενη εκδήλωση όσο και για την καθημερινότητα των Μικρασιατισσών εκείνης της εποχής.
»Συνήθως, βέβαια, ξεχώριζαν γι’ αυτήν την αποστολή τη μεγαλύτερη σε ηλικία που τη θεωρούσαν και πιο σοφή», λέει η πρόεδρος και συνεχίζει: «Μαζεύονταν κάθε απόγευμα όλες μαζί σε κάποιο σπίτι και κουβέντιαζαν για τις χαρές, τις λύπες και τα πάθη τους πίνοντας αρωματικό καφέ».
Γυναίκες ενωμένες σαν μία γροθιά που ανέπτυσσαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ τους που διαρκούσαν παντοτινά. Η φιλία επιστεγαζόταν πολύ συχνά με γάμους μεταξύ των παιδιών τους που κανόνιζαν οι ίδιες κατά τη διάρκεια αυτών των απογευματινών σουαρέ.
Η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου Βασιλική Αγαπίδου
«Όσες είχαν γιους, επιθυμούσαν διακαώς να παντρευτούν αυτοί αυστηρά προσφυγοπούλες και το ίδιο συνέβαινε και με εκείνες που είχαν κόρες», προσθέτει η πρόεδρος. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «οι πρώτες νύφες ταυτίστηκαν τόσο πολύ με τη μικρασιάτικη καταγωγή τους, που τη μετέφεραν από γενιά σε γενιά διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις».
Γυναίκα από τη Σμύρνη με παραδοσιακή φορεσιά (φωτ.: σελίδα facebook της ομάδας Μικρά Ασία – Αλησμόνητες πατρίδες)
Με το βλέμμα στραμμένο στην εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμήν τους και στην οποία θα υπάρχει πεντανόστιμο φαγητό, άφθονο κρασί, μουσική και πλούσια δώρα, η Βασιλική Αγαπίδου τονίζει ότι «σκοπός του συλλόγου μέσα από όλη τη δράση του είναι να διατηρηθεί ζωντανό το κλίμα με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή αύρα που επικρατούσε εκείνη την εποχή και να μεταφερθεί στο σήμερα η μαγεία του μαζί με όλο το απόσταγμα της σοφίας».