Στις 3 Μαρτίου 1821 ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης σταθμεύει στην πόλη Φωξάνη, στα σύνορα Μολδαβίας και Βλαχίας, που την είχε ορίσει ως τόπο συγκεντρώσεως εθελοντών. Εκεί βρίσκει τον Β. Καραβιά με διακόσιους στρατιώτες χωρίς οπλισμό, ενώ άρχισαν να συρρέουν και πολλοί εθελοντές από τις κοντινές παροικίες. Ανάμεσά τους ήταν πολλοί σπουδαστές από το ελληνικό σχολείο της Οδησσού.
Χωρίς να καθυστερεί συγκέντρωσε τους εθελοντές, και κυρίως μέσα από τους σπουδαστές συγκρότησε την πρώτη ομάδα, ένα ειδικό τάγμα πεζικού με αρχική δύναμη 100 ανδρών, την οποία ονόμασε «Ιερό Λόχο». Την ομάδα αποτελούσαν κατά κύριο λόγο ελληνόπουλα από την Οδησσό και τον Πόντο.
Τη δύναμη αυτή την έθεσε υπό τη διοίκηση του Γεωργίου Καντακουζηνού, ο οποίος ορίστηκε διοικητής και εκπαιδευτής του Λόχου. Μαζί του ήταν και αξιόλογοι αξιωματικοί όπως ο Δρακούλης, ο Σούτσος, ο Βαλσαμάκης και οι αδελφοί Κρόκια.
Παράλληλα ο Υψηλάντης συγκρότησε και μονάδα άτακτου ιππικού με στολές Κοζάκων και Ουσάρων, με ίππους και τρόφιμα που πρόσφερε ο ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας Μιχαήλ Σούτσος.
Στη Φωξάνη ο Σέρβος στρατηγός Βλάδεν, που είχε υπηρετήσει στον ρωσικό στρατό, παρουσιάστηκε στον Υψηλάντη και του υποσχέθηκε ότι μπορεί να συγκεντρώσει στη Βουλγαρία 4.000-5.000 στρατιώτες, μόλις οι Έλληνες περάσουν τον Δούναβη, ενώ κατέφθασε αντιπροσωπεία από τα Βουλγαροχώρια της Βεσσαραβίας που ανήγγειλαν στον Υψηλάντη ότι πολλοί Βούλγαροι της περιοχής, άλογα και όπλα θα έρχονταν στον επαναστατικό στρατό αν το ζητούσε και μεσολαβούσε στις ρωσικές αρχές ώστε να τους επιτρέψει να περάσουν τον Προύθο.
Από τη Φωξάνη ταυτοχρόνως ο Υψηλάντης έστειλε τον γλωσσομαθή και επιτήδειο Πέτρο Υπίτη να μεταβεί σε ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να υποκινήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των πολιτικών, καθώς και τους ομοεθνείς μας, να βοηθήσουν στον αγώνα της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Σχετικές οδηγίες και εντολές έδωσε και στον αδελφό του Δημήτριο Υψηλάντη, που βρισκόταν στο Κισνόβιο.
Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης