Το «σχέδιο ασφυξίας» της ελληνικής οικονομίας με στόχο να πάρει η Αθήνα επώδυνα μέτρα έως το τέλος Απριλίου επιβεβαιώνει το Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εταίροι-πιστωτές χρησιμοποιούν το χρηματοδοτικό κενό ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα συμφωνήσει σε «μεταρρυθμιστικά σχέδια που είχε απορρίψει».
«Η χρηματοδοτική ασφυξία χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να ξεκινήσουν γρήγορα τις συζητήσεις της αξιολόγησης, και να τις τελειώσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα –χωρίς να χρειαστεί καν να περιμένουν το τέλος Απριλίου», δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης.
Η μία λύση, όπως σημειώνεται, είναι η μεταφορά των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατό μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα 11 δισ. του ΤΧΣ είναι και αυτά δεσμευμένα, με αποτέλεσμα η μόνη επιλογή για άμεση χρηματοδότηση να είναι η έκδοση εντόκων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. «Εξαιρετικά απίθανο» χαρακτήρισε το τελευταίο σενάριο παράγοντας με γνώση των όσων συμβαίνουν στην ΕΚΤ, καθώς η Αθήνα έχει φτάσει το όριο που έχει θέση η Κεντρική Τράπεζα.
Το Reuters σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα καθυστερώντας πληρωμές σε προμηθευτές ή δανειζόμενη από κρατικούς φορείς, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχει ήδη εξαντλήσει μέρος αυτών, αναφέρει πηγή.
Σε κάθε περίπτωση το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι επιλογές αυτές θα έδιναν ανάσα στην Αθήνα μόνο για μερικές εβδομάδες.