Το πέμπτο του κεράκι θα σβήσει σε λίγες ημέρες το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη, στα Κηπιά Καβάλας. Ο νεαρός δημιουργός, που γεννήθηκε στη Γερμανία από μετανάστες γονείς, έχει καταφέρει να μετουσιώσει το μεράκι και την αγάπη του για την τέχνη του σε έναν ξεχωριστό χώρο έμπνευσης και φαντασίας που προσελκύει καθημερινά επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ενασχόλησή του με το αντικείμενο ήρθε ως φυσικό επακόλουθο μετά το πρώτο βραβείο που απέσπασε σε ηλικία 16 ετών λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Το κέρινο ομοίωμα της Βούλας Πατουλίδου (kerinaomoiomata.gr)
Ήταν η ίδια εποχή που έπεσαν τυχαία στα χέρια του φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων από γνωστά μεγάλα μουσεία του κόσμου, κι αμέσως του έκανε εντύπωση πώς ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί συγχρόνως να δείχνει τόσο ζωντανό. Το πρώτο του κέρινο έργο ήταν το ομοίωμα του Μάικλ Τζάκσον, και ακολούθησε εκείνο της αείμνηστης Τζένης Καρέζη.
Από το 2010 μέχρι και σήμερα, μέσα σε ένα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ισόγειο κτίσμα που αποτελείται από δύο αίθουσες, «ζωντανεύουν» σημαντικές προσωπικότητες που έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στην πολιτική, τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα και τον αθλητισμό.
Δείτε τον Θοδωρή Κοκκινίδη να δημιουργεί μέσα στο μουσείο:
Το πιο πρόσφατο δημιούργημά του είναι ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, που πήρε πλέον τη θέση του δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Βούλα Πατουλίδου αλλά και την Αντζελίνα Τζολί και τον Θοδωρή Ζαγοράκη.
Και ο Θοδωρής Ζαγοράκης στη συλλογή των κέρινων ομοιωμάτων
«Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η μεγάλη επισκεψιμότητα του μουσείου μού δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσω», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Από το 2012, ο Θοδωρής Κοκκινίδης οργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαδικτυακή ψηφοφορία για το επόμενο δημιούργημα που θα φιλοτεχνήσει. Αυτήν τη στιγμή προηγείται στην ψηφοφορία ο Αριστοτέλης Ωνάσης.