Με την επίσημη έναρξη της νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα έως το Πάσχα, που εκτός από τη θρησκευτική αξία έχει και ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας, εύλογο είναι να προκύψει το ερώτημα τι χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην μας λείψουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Σημαντικό είναι επίσης να έχουμε στο νου μας ότι οι διατροφικές μας επιλογές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ποικιλία προκειμένου να λαμβάνουμε καθημερινά την επαρκή ποσότητα των βιταμινών που οδηγούν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Για παράδειγμα, καταναλώνοντας σουσάμι και τα παράγωγά του (ταχίνι, χαλβά, παστέλι), τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12· για επιπλέον πρόσληψη σιδήρου μπορούμε να φάμε όσπρια και σκούρα πράσινα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο και σπανάκι). Με ασβέστιο ενισχύουν το εσωτερικό μας οπλοστάσιο επίσης τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά, αλλά και τα προϊόντα της σόγιας και οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα).
Μεγάλη σημασία έχει να μην γίνεται υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως είναι το λευκό ψωμί και η ζάχαρη, γιατί ελλοχεύει κίνδυνος να αυξηθούν τα κιλά αλλά και η χοληστερόλη μας. Τα θαλασσινά, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες πλήρους βιολογικής αξίας, θα πρέπει επίσης να καταναλώνονται με φειδώ από άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερόλη και συστήνεται να είναι ψητά ή βραστά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι υποφέρουν από κάποιο νόσημα, για παράδειγμα αναιμία, καθώς επίσης και οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, παιδιά και αθλητές θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με το αν θα πρέπει να νηστέψουν, όπως και για τη διάρκεια της νηστείας.