Βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, και αρκετοί από αυτούς έχουν ακόμα μικρά παιδιά. Η οικονομική κρίση και η ανεργία τους ανάγκασαν να αναζητήσουν επαγγελματικές διεξόδους στο νησί που γεννήθηκαν ή που πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια. Ίμβριοι –προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα πρακτικά εμπόδια– αποφάσισαν να επιστρέψουν στο νησί και να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
«Πριν από 10 χρόνια μια ανάλογη συζήτηση θα φάνταζε ουτοπική», είπε ο Παύλος Σταματίδης στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης για νέους επιχειρηματίες που διοργάνωσε η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης.
Ο Κώστας Γραφιαδέλλης έφυγε από την Ίμβρο το 1975 σε ηλικία 10 ετών. Το 2003 επέστρεψε για πρώτη φορά, για διακοπές. Επισκεύασε το σπίτι της γιαγιάς του, και όταν ο ίδιος και η σύζυγός του έμειναν χωρίς δουλειά, πήραν την απόφαση να ανοίξουν ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο στους Αγίους Θεοδώρους. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ και δύο χρόνια, από το Πάσχα μέχρι το φθινόπωρο, μαζί με τα δύο παιδιά του δουλεύουν το μαγαζί που εξυπηρετεί κυρίως τουρίστες που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη. Τα ταξίδια από την Ελλάδα είναι σαφώς λιγότερα, και μόνο για λίγες ημέρες, τον Αύγουστο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη γενέτειρά του Ίμβρο, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριος
(φωτ.: Δημήτρης Πανάγος / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ένας από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά στην Ίμβρο ήταν ο Παναγιώτης Φυντάνης, ο οποίος επίσης διατηρεί καφέ-ζαχαροπλαστείο στους Αγίους Θεόδωρους. Εδώ και 25 χρόνια περνούσε τις διακοπές του στο νησί, και πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να κάνει την επιχείρησή του μαζί με την επίσης Ίμβρια σύζυγό του.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλο Σταματίδη, τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που επιστρέφει στην Ίμβρο έχουν να κάνουν με την αναγνώριση των κληρονομικών δικαιωμάτων και με την απόδοση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων που δεν χρησιμοποιήθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς, στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ο Παύλος Σταματίδης θεωρεί ότι «είμαστε σε εξαιρετικό δρόμο».
Το Δημοτικό στους Αγίους Θεοδώρους λειτουργεί (φωτο αριστερά) και από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ο γραμματέας της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης υπογραμμίζει ότι είναι δικαίωμα το να υπάρχει σχολείο στη μειονοτική εκπαίδευση, έστω και για ένα μόνο παιδί, ενώ θεωρεί θετικό το γεγονός ότι επτά οικογένειες που εγκαταστάθηκαν εκεί έχουν μικρά παιδιά που μπορούν να αποτελέσουν το μελλοντικό μαθητικό δυναμικό.