Ήταν να μην κατατεθεί η λίστα Βαρουφάκη… Από τη στιγμή όμως που κατατέθηκε, έχει προκαλέσει πολλαπλές αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός κι εκτός Ελλάδας.
Εκείνες που προκαλούν περισσότερο εντύπωση, αλλά όχι έκπληξη, είναι αυτές που σημειώθηκαν την Τετάρτη, στη διάρκεια της 11ωρης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά την τελική έγκριση της συμφωνίας στο Eurogroup και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο υπουργός Οικονομικών, οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν χθες ήταν εκκωφαντικές, όπως και οι σημερινές.
Τελευταίος μέχρι στιγμής στον κατάλογο των δυσαρεστημένων είναι ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος επιτίθεται στον Γιάνη Βαρουφάκη για τη συμφωνία με τους εταίρους με κείμενο που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook.
Γιατί κατηγορεί τον ΥΠΟΙΚ
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μηλιός μιλάει για υποχώρηση της κυβέρνησης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κάνει λόγο για μια συμφωνία ασαφή, χωρίς αριθμούς, ενώ υποστηρίζει πως το μόνο που πέτυχε ο υπουργός Οικονομικών είναι η αλλαγή στην ορολογία («θεσμοί», «υφιστάμενος διακανονισμός»). Μάλιστα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ως ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος.
Στο κείμενο αναφέρεται πως το τοπίο που οργανώνεται είναι ασφυκτικό και ελάχιστα θυμίζει τα minima που επιζητούσε η κυβέρνηση μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου.
Αναφερόμενος στο πού κρίθηκε η διαπραγμάτευση, ο Γ. Μηλιός υποστηρίζει πως καθορίστηκε προφανώς τόσο από εξωτερικούς παράγοντες όσο και από εσωτερικούς, οι οποίοι τελικά έπαιξαν και τον καθοριστικό ρόλο.
Κάνει επίσης λόγο για ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης και αντιφατικές τακτικές του ΥΠΟΙΚ, όπως για παράδειγμα:
- Την απουσία σοβαρού σχεδίου που να στηρίζεται σε αριθμούς και ανάλυση.
- Την εκφορά κάποιων γενικών αρχών της πρότασης για την απομείωση του χρέους από το Λονδίνο.
- Η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε σχέση με άλλες διαστάσεις. Αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Για παράδειγμα, το περιστατικό με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ προφανώς τόνωσε το «εθνικό αίσθημα», αλλά συγχρόνως αφαίρεσε διαπραγματευτική ισχύ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχε αποκαλύψει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι τουλάχιστον 18 άτομα από την ΚΟ τάχθηκαν κατά ή διατύπωσαν εντονότατο προβληματισμό για τη λίστα Βαρουφάκη, αν και (όπως είπε) σε περίπτωση ψηφοφορίας 3-4 θα ήταν εκείνοι που θα την καταψήφιζαν.
Η στάση της Κωνσταντοπούλου
Τη διαφοροποίηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη όλοι την περίμεναν. Στη συνεδρίαση δεν δίστασε να πει ότι «υπάρχουν σημεία που θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών». Βέβαια, ως υπουργός της κυβέρνησης στην άτυπη ψηφοφορία που έγινε επέλεξε το «λευκό».
Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου την καταψήφισε ευθέως. Όπως και ο Αλέξης Μητρόπουλος, έτσι και η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για το ενδεχόμενο αυτή η συμφωνία να επιφέρει δεσμεύσεις για τη χώρα απέναντι στους δανειστές, ενώ σημείωσε το ενδεχόμενο να μην πάει για κύρωση στη Βουλή – επιλογή με την οποία συμφωνεί και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Κατά» ψήφισαν, επίσης, οι προερχόμενες από τη ΔΕΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.
Από την πλευρά της η Ραχήλ Μακρή είπε ότι αν και δεν ψήφισε γιατί είχε αποχωρήσει λόγω της πολύωρης συνεδρίασης, εάν ψήφιζε θα επέλεγε το «παρών». Εξηγώντας μάλιστα την απόφασή της, είπε: «Θεωρώ ότι δεν δόθηκε σε εμένα ο χρόνος για να μπορέσω να μελετήσω την συμφωνία. Το κείμενο είχε δοθεί το πρωί αλλά εγώ ήθελα θεσμικά να το πάρω από τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη». Είπε ακόμα ότι έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση μέσα στην ΚΟ και ότι οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους μήπως δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Το τελεσίγραφο της Αυγής
Την ίδια ώρα, με άρθρο της η εφημερίδα Αυγή δίνει στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τελεσίγραφο να αποδείξει ότι είναι πράγματι αριστερή. Η κυβέρνηση έχει τέσσερις μήνες για να:
- λύσει τον γόρδιο δεσμό της διαπλοκής ΜΜΕ, πολιτικής εξουσίας, τραπεζικού συστήματος,
- «τελειώσει» τα κανάλια χωρίς άδειες, τα θαλασσοδάνεια, τη φορολογική ασυλία και τις αλλεπάληλες χαριστικές ρυθμίσεις,
- λειτουργήσει ξανά η δημόσια τηλεόραση,
- καταργήσει –ή έστω να προσαρμόσει– όλους τους νόμους που εμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης: «Αλλάξτε τον τυποκτόνο νόμο για τις αγωγές έτσι ώστε να προστατεύονται ο αδύναμοι και όχι να λογοκρίνουν ή ακόμη και να πλουτίζουν οι δυνατοί. Καταργήστε κάθε λογοκριτικό νόμο που περιορίζει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης κι ας ουρλιάζουν οι θεούσες και οι παππάδες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο,
- κλείσει αμέσως τις Αμυγδαλέζες και τα άλλα στρατόπεδα της ντροπής,
- φτιάξει έναν αντιρατσιστικό νόμο αντάξιο του ονόματός του, όχι σαν αυτούς που θα έφτιαχναν ο Μπαλτάκος με τον Αθανασίου,
- κλείσει επειγόντως τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και να πάψουν οι άλλες φυλακές να είναι αποθήκες ψυχών.
Και στη μέση… τα προβλήματα ρευστότητας
Στην παραδοχή ότι υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά και δημοσιονομικά-χρηματοδοτικά κενά προχώρησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM τόνισε ότι επ’ αυτού η κυβέρνηση συζητά νομοθετικά μέτρα και εξετάζει αν η συμφωνία που επετεύχθη θα περάσει από τη Βουλή ή όχι.
Επιπλέον σημείωσε ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά, και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, όπως είπε, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί και με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει.