Μαθήματα εσωκομματικής δημοκρατίας είχαμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έγινε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό γιατί η συνεδρίαση κράτησε περίπου έντεκα ώρες (!), μίλησαν οι 141 από τους 149 βουλευτές και ο πρωθυπουργός έκανε μια κίνηση που θα συζητηθεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να τεθεί το θέμα της συμφωνίας σε ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως και έγινε με τη συντριπτική πλειοψηφία να υπερψηφίζει τόσο τη συμφωνία με τους δανειστές όσο και το περιεχόμενο της λίστας Βαρουφάκη.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε ρίξει το γάντι σε όσους μουρμουράνε για την κυβερνητική στροφή. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του είπε «θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ».
Πάντως, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν αυτός που ξεκίνησε την κριτική, μια και αναφερόμενος στο email Βαρουφάκη υποστήριξε πως σε πολλά σημεία της η επιστολή που εστάλη στους εταίρους «δεν θυμίζει τη γλώσσα τη δική μας, αλλά αυτή των δανειστών».
Ο Στάθης Λεουτσάκος διαφώνησε πλήρως με το κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους, ισχυριζόμενος ότι «έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών».
Ιδιαίτερα επικριτική ως προς το κείμενο εμφανίστηκε και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μάλιστα ξεπέρασε και τον χρόνο ομιλίας της, ξεσηκώνοντας ορισμένες διαμαρτυρίες. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στη νομική πλευρά του κειμένου, καθώς κατά την ίδια «εμπεριέχει επικίνδυνες δεσμεύσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά ακόμα πιο σκληρός ήταν ο Αλέξης Μητρόπουλος, που επισήμανε τα προβλήματα της νέας συμφωνίας.