Χαμός έγινε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή επί σχεδόν 4 ώρες και με αφορμή τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την άρση ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη, μετά από καταγγελία ιδιώτη ότι έχει πουλήσει βιβλία χωρίς παραστατικά.
Οι πολλαπλοί καυγάδες πυροδοτήθηκαν όταν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού διάβασε κατά γράμμα τον κανονισμό και τη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενημέρωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται για άλλη μέρα.
Όπως εξήγησε στους βουλευτές, ενώ έστειλε αίτημα στον εισαγγελέα για να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής προκειμένου να παρευρεθούν στην ψηφοφορία, αυτό απορρίφθηκε. Στα σχόλια που ακούστηκαν ενώ η πρόεδρος της Βουλής μιλούσε, απάντησε ότι επιθυμία της είναι να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές σε αυτές τις διαδικασίες και ότι θα υποβάλει εκ νέου αίτημα.
Και η Βουλή πήρε… φωτιά
Τότε ήταν που υπήρξαν ενστάσεις σχεδόν από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, ακόμα κι από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δημιουργείται με την απόφαση αυτή ένα κακό προηγούμενο, «ανοίγει η κερκόπορτα» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και ότι η ΝΔ δεν θα το κάνει δεκτό.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Βουλή να είναι δέσμια των αποφάσεων των δικαστικών λειτουργών και της δικαιοσύνης.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν, όμως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση της Ζωής Κωνταντοπούλου «κραυγαλέα αντιθεσμική». «Θέλετε να υπαγορεύσετε την πολιτική σας βούληση στον εισαγγελέα. Παραβιάζετε τη διάκριση των εξουσιών, εκβιάζετε τη δικαιοσύνη, είστε εκλεγμένη και με τη δική μας ψήφο. Να ανακαλέσετε αυτά που είπατε και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Θέλετε να επηρεάσετε τη δικαστική κρίση ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής» σημείωσε σε έντονο ύφος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η Βουλή βάσει του συντάγματος λειτουργεί με τους 300 και όχι με τους 294. Δεν μπορεί ένας χαμηλόβαθμος δικαστικός λειτουργός να μας καταταλαιπωρεί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης που τόνισε ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν εξετάζει αν κάποιος απουσιάζει αλλά αποφασίσει κατά πλειοψηφία. «Η σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλες λειτουργίες του πολιτεύματος. Δεν έχουμε να κάνουμε με εκούσια απουσία» αντέτεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία καθώς ταλαιπωρείται κατά ανεπίτρεπτο τρόπο, όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι αύριο έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν μπορεί να βρίσκεται στη Βουλή. «Είναι άλλης τάξεως το θέμα που εκθέτετε, από το θέμα του πως πρέπει να λειτουργεί η Βουλή με όλους τους βουλευτές της» σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής.
Τελικά…
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με 216 ψήφους κατά της άρσης ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη, 7 παρών και 1 υπέρ. Ωστόσο η έκπληξη προήλθε από την… πρωταγωνίστρια Χρυσή Αυγή: την ώρα που ξεκινούσε η ψηφοφορία αποχώρησαν όλοι οι βουλευτές της.