«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ. Στην πραγματικότητα, είπε, στοχεύει σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.
«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ανέφερε.
Αντίθετα, οι Βρυξέλλες αντιδρούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν.
Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». Όπως εξήγησε ο Μ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό, είπε ο Μ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι ο Γιούνκερ έχει εντατικές συζητήσειες με τον Ντάισελμπλουμ και με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euroworking Group και αύριο στο Εurogroup.