Κι αν η ελληνική πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης δεν γίνει τελικά δεκτή; Ή αν αντιπροταθεί ένα κείμενο το οποίο δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση; Κινδυνεύει η Ελλάδα –και πότε– να ξεμείνει από ρευστό;
Απάντηση στο καυτό ερώτημα που απασχολεί όχι μόνο εμάς αλλά και τους Ευρωπαίους επιχείρησε να δώσει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Πόσα και σε ποιον χρωστάει η Ελλάδα
«Η χώρα χρωστά 323 δισ. ευρώ, που είναι πάνω από το 175% του ΑΕΠ της. Περίπου τα ¾ του ελληνικού χρέους οφείλεται στην ΕΕ και το ΔΝΤ, δύο από τα μέλη της τρόικας που έχουν διασώσει τη χώρα με ένα αμφιλεγόμενο πακέτο διάσωσης».
Πότε εξαντλείται το ρευστό
Χωρίς συμφωνία και με βάση τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα ταμειακά αποθέματα θα εξαντληθούν στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες, αυτό μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τον Μάρτιο.
Ποιες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 2,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και να μετακυλήσει 7,5 δισ. σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Εκτιμήσεις θέλουν τη χώρα να χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 4,3 δισ.
Ποια η αξία των ομολόγων που λήγουν φέτος
Συνολικά πρόκειται για ομόλογα αξίας 6,7 δισ. Ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 9,8 δισ. στο ΔΝΤ και να μετακυλήσει 14,5 δισ. σε έντοκα γραμμάτια, τα οποία ως κατέχουν κυρίως οι ελληνικές τράπεζες.
Τι θα γίνει με τα ομόλογα της ΕΚΤ
Η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για να αποπληρώσει στην ΕΚΤ ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Συνεπώς…
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς δεν θα καταρρεύσει αυτός ο “πύργος από τραπουλόχαρτα”. Για να το πούμε απλά, ο Μάριο Ντράγκι κρατά ένα σπαθί πάνω από το κεφάλι της Ελλάδας. Το να προβλεφθεί τι θα συμβεί μετά, είναι δύσκολο. Όπως πάντα στις υποθέσεις της ΕΕ, η οικονομία ανταγωνίζεται την πολιτική. Οι αριθμοί και οι δείκτες είναι μόνο η μισή εικόνα μιας Ένωσης η οποία βασίστηκε σε μια ιδέα που (σε αντίθεση με τα χρήματα) ήταν γραφτό να κρατήσει για πάντα» καταλήγει ο Guardian.