Με ανοιχτά χαρτιά αποφάσισε να παίξει η κυβέρνηση λίγη ώρα πριν καταθέσει την πρότασή της για παράταση της δανειακής σύμβασης, κάτι που για την ώρα βρίσκει γερμανικό…τοίχο διά στόματος Σόιμπλε.
Με μια πρωτόγνωρη κίνηση το Μαξίμου (και σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν επιδιώκει τη ρήξη αλλά τη συνεννόηση) έδωσε στη δημοσιότητα το φάκελο των εισηγήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, στις 11 και στις 16 Φεβρουαρίου.
Όποιος διαβάσει τις ελληνικές θέσεις θα διαπιστώσει τη στροφή στο ρεαλισμό, μια και υπάρχει σειρά συμβιβασμών, αλλά και το «κλειδί» που θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μείωση του ποσοστού του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μαξίμου, θα μείωνε και το ποσοστό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, κάτι που θα το έκανε και διαχειρίσιμο και βιώσιμο.
Τι ζητά και τι δίνει η ελληνική πλευρά
Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, η Ελλάδα ζήτησε:
- Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015.
- Συνδρομή του ELA και του Ευρωσυστήματος για την έκδοση πρόσθετων εντόκων, πρόσθετες δόσεις από το ΔΝΤ, καθώς και απελευθέρωση αχρησιμοποίητων πόρων του EFSF από το Eurogroup, προσδιορίζοντας σε 17 δισ. ευρώ τις ανάγκες αποπληρωμής δόσεων προς τους δανειστές.
- Υποκατάσταση των 2,2 δισ. ευρώ του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, που θεωρεί ανέφικτο για το 2015, με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.
- Τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων που απομένουν στο ΤΧΣ (περίπου 11 δισ.) για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
- Να μην υπάρξουν μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση, όπως οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση του ΦΠΑ.
Επίσης, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο βιωσιμότητας του χρέους στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για παρεξήγηση και παραθέτει δικές της εκτιμήσεις για την καθαρή παρούσα αξία του χρέους, σύμφωνα με τις οποίες, με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και ονομαστική ανάπτυξη 4%, η προβολή χρέους υποχωρεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να:
- Τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης απέναντι σε όλους τους πιστωτές.
- Μην προχωρήσει σε κινήσεις ή απειλήσει με εκτροχιασμό το υφιστάμενο πλαίσιο του προϋπολογισμού ή κάνει οτιδήποτε έχει επιπλοκές στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
- Μην κινηθεί για κούρεμα στην ονομαστική αξία των δανείων που έχει λάβει.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το φάκελο των εισηγήσεων.