Με το βλέμμα στραμμένο στα ταμεία του Δημοσίου και των τραπεζών είναι η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί γνωρίζει όσο κανείς άλλος ότι όλα θα κριθούν από τη ρευστότητα. Ήδη στο Μαξίμου –σε σύσκεψη που έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας– δόθηκε εντολή να καταγραφούν οι ταμειακές ανάγκες, σε περίπτωση που όλα χτυπήσουν κόκκινο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έχουν μειωθεί αισθητά λόγω και της υστέρησης είσπραξης φόρων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το πρωτογενές έλλειμμα που εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός, σε ταμειακή βάση, τον Ιανουάριο του 2015 φτάνει τα 149 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 812 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Ωστόσο, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εργάζονται πυρετωδώς για να αντλήσουν έξτρα ρευστότητα περίπου
1-1,5 δισ. από τα πλεονάσματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Και η κίνηση αυτή όμως έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, εκτός και αν η κυβέρνηση αποκαταστήσει την ροή των εισπράξεων φόρων ή περιορίσει τις πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου στο εσωτερικό.
Αργά η γρήγορα, όμως, σε περίπτωση μιας μίνι «στάσης πληρωμών» τις προσεχείς 2-6 εβδομάδες θύματά της θα έπεφταν και πάλι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Αγωνία για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Με αγωνία αναμένεται και η αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μια και στο τραπέζι υπάρχει ο ELA και η ανανέωση της απόφασης για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό είναι το πιο ισχυρό χαρτί των δανειστών και σκοπεύουν να το παίξουν σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε υπογραφή της παράτασης.
Σε περίπτωση που ο ELA δεν συνεχίσει την χρηματοδότηση, τότε οι τράπεζες (και κατ’ επέκταση όλη η αγορά) θα βιώσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Από τη μεριά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο και ότι θα βρεθεί λύση, έστω και στο και πέντε.