Με τίτλο «Η Βαϊμάρη στο Αιγαίο», ο νομπελίστας οικονομολόγος επανέρχεται σήμερα με άρθρο του στους New York Times για να αποκαταστήσει μια ιστορική αλήθεια αναφορικά με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και να προτείνει διαφορετικούς τρόπους χειρισμού των παρελθόντων παραδειγμάτων, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται «επιλεκτικά».
Μετά το χθεσινό άρθρο του με τον τίτλο «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί» (κατά τη γνωστή ρήση του Ρωμαίου Κάτωνα «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί») στο οποίο έκανε λόγο για «έλλειψη σοφίας» στην Ευρωζώνη, που «αποφάσισε να πιέσει την Ελλάδα ώστε να υπογράψει μια συμφωνία που δεν μπορεί να τηρήσει», ο Κρούγκμαν απευθύνεται στην Ευρώπη εξηγώντας τι την συμφέρει να κάνει.
«Μπορεί να μην τους αρέσει η νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση, αλλά έχει εκλεγεί δημοκρατικά και η ηγεσία της είναι ειλικρινά δεσμευμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη» σημειώνει ο αρθρογράφος, έχοντας προηγουμένως παραθέσει τα σφάλματα της Ευρώπης έναντι της Ελλάδας.
«Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα προκάλεσε μόνη της τα προβλήματα, αλλά βοηθήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση από ανεύθυνους δανειστές» γράφει χαρακτηριστικά, τονίζοντας εμφατικά ότι «σε αυτό το σημείο, γεγονός είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε πλήρη αποπληρωμή των οφειλών της».
Η δυσαρέσκεια του Κρούγκμαν για πολιτικές που συνοδεύονται από απειλές, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας το 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απείλησε να αφήσει το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει στην περίπτωση που το Δουβλίνο δεν δεχόταν πρόγραμμα από το ΔΝΤ, είναι εμφανής. «Ανάλογη απειλή επικρέμαται εμμέσως και πάνω από την Ελλάδα», γράφει, διατυπώνοντας ωστόσο την ελπίδα ότι καθώς «η ΕΚΤ έχει σήμερα πιο ανοιχτόμυαλη διοίκηση, δεν θα το πράξει». Γιατί, «αν οι δανειστές φανούν εκδικητικοί, η Ευρώπη θα ζήσει πολύ χειρότερα πράγματα».