Είκοσι χρόνια συνεχούς προσπάθειας χρειάστηκε να καταβάλει η ελληνική παροικία στο Μόναχο για να καταφέρει να δει τη θεμελίωση του πρώτου ιδιόκτητου ελληνικού σχολικού συγκροτήματος που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες σε κλίμα συγκίνησης.
Στα θεμέλια του σχολείου και σε ειδικό μεταλλικό κύλινδρο τοποθετήθηκαν αντικείμενα και κείμενα ως μαρτυρία. Πρόκειται για τον κλάδο ελαίας, την ελληνική σημαία, το έμβλημα της βαυαρικής πολιτείας, ένα δίγλωσσο κείμενο με τις ευχές της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας καθώς και μια φωτοτυπία του βασιλικού διατάγματος του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας για την ίδρυση του πρώτου ελληνικού σχολείου στην Αθήνα το 1834.
Στην εκδήλωση εκτός των επισήμων παρέστησαν αντιπροσωπείες μαθητριών και μαθητών των ελληνικών σχολείων του Μονάχου, με τους σημαιοφόρους τους να κρατούν περήφανα την ελληνική σημαία.
Το σχολείο ανοικοδομείται σε οικόπεδο έκτασης 15 στρεμμάτων, στην περιοχή Μπεργκ αμ Λάιμ, το οποίο από το 2001 ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου που το αγόρασε έναντι 2,5 εκατ. ευρώ από το δήμο του Μονάχου. Μοναδικός όρος στο συμβόλαιο εξαγοράς ήταν το σχολείο να κατασκευαστεί εντός 4ετίας από την έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας, διαφορετικά η πώληση θα ακυρωνόταν και τα χρήματα θα επιστρέφονταν.
Λίγο έλειψε να ναυαγήσει το σχέδιο του σχολείου
Ο μέσος Έλληνας μπορεί να μαντέψει τι έγινε. Το πράγμα κάπου… κόλλησε, στα γνωστά γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, και από το 2001 βρεθήκαμε το 2012, το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου να διεκδικεί την ενεργοποίηση της ρήτρας του συμβολαίου και να ζητάει την ακύρωση της πώλησης.
Η ελληνική παροικία κινήθηκε άμεσα, παρενέβησαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές και τον Δεκέμβριο του 2013, το ζήτημα τέθηκε στις γερμανικές αρχές από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τελικά το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι το έργο «Ελληνικά σχολεία στο Μόναχο της Γερμανίας» συνολικής δαπάνης 26.017.896 ευρώ προχώρησε.
Το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει 18 αίθουσες για το Δημοτικό, 9 αίθουσες για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικεία, χώρους εκτόνωσης, εργαστήρια, ιατρείο και κλειστό γυμναστήριο που έχει δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας για εκδηλώσεις εκτός σχολικού ωραρίου. Το σχολείο θα έχει βιοκλιματικές προδιαγραφές και θα είναι έτοιμο προς χρήση το καλοκαίρι του 2016. Το 70% του συνολικού κόστους θα καλυφθεί από το κρατίδιο της Βαυαρίας, μετά την ολοκλήρωση του έργου.