Την αρνητική εισήγηση την έκαναν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών που μετείχαν στο Eurogroup, αλλά το τελικό «όχι» το είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου διευκρινίζοντας ότι το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε ζητούσε από την Ελλάδα να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αλλά με τροποποιήσεις που πρότεινε η Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να ακολουθήσει ένα έντονο παιχνίδι τακτικής, εντυπώσεων ενίοτε και αντιπαραθέσεων με την κατάθεση κειμένων που επίσης δεν πήραν το πράσινο φως.
«Πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται νέο πρόγραμμα», είναι η θέση της Αθήνας που εμμένει σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Η ελληνική πλευρά σε όλες τις συναντήσεις που έχει (όπως εκείνη με την Κριστίν Λαγκάρντ) αναζητά τρόπους και διατυπώσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση για την εξεύρεση λύσης.
Στο χθεσινό Eurogroup –λένε κυβερνητικοί κύκλοι– η Ελλάδα είχε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ιταλίας. Στο αντίπαλο στρατόπεδο ήταν οι ανατολικές χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Κυρίως όμως η Γερμανία ήταν αυτή που απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα μαζί με την αξιολόγηση, να συνεχιστούν μέσα από μία νέα συμφωνία.
Η ελληνική αντιπροσωπεία έβαλε πάνω στο τραπέζι του Eurogroup πέντε προτάσεις:
- Την εξασφάλιση χρηματοδότησης χωρίς τη δόση του ΕSM, δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.
- Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
- Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ. ευρώ.
- Τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.
- Να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5 % του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα προτείνει και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –που έχει κοινά σημεία αναφοράς με του εταίρους– και θα αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, τους διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ κλπ. Εκτός συζήτησης για την Αθήνα είναι τα εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.