Ήταν το 1974 όταν ο Μιχάλης Φωτιάδης, σε ηλικία μόλις τεσσάρων χρόνων, παρακολούθησε το πρώτο του ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο γήπεδο του Απόλλωνα Θεσσαλονίκης. Η αγαπημένη του ομάδα έπαιζε στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος με την ΑΕΚ. Ήταν ένα παιχνίδι πολύ δύσκολο για την ομάδα των Ποντίων, που όμως κατάφεραν να βγουν νικητές και να περάσουν στην επόμενη φάση. Για τον Μιχάλη Φωτιάδη ήταν η μέρα που το μικρόβιο του Απόλλωνα πέρασε στο αίμα του.
«Ο πατέρας μου με είχε πάει σε αγώνα στο γήπεδο του Απόλλωνα δύο χρόνια πριν, από το 1972, όμως το ματς με την ΑΕΚ ήταν το πρώτο που θυμάμαι πολύ καλά. Πόντιος ο πατέρας μου, πήγαινε στο γήπεδο του Απόλλωνα από τη δεκαετία του 1950. Αυτά βλέπαμε με τον αδελφό μου και γίναμε από μικροί απολλωνιστές. Είμαστε Πόντιοι, είμαστε Απόλλων. Αυτό φτάνει!», σημειώνει, με περηφάνια, ο Μ. Φωτιάδης.
Τρεις γενιές στο γήπεδο. Ο Μ. Φωτιάδης με τον πατέρα και την κόρη του.
Όσο μεγάλωνε ο Μιχάλης Φωτιάδης, μεγάλωνε και το πάθος του για τον Απόλλωνα. Σύντομα δεν του αρκούσε να πηγαίνει στο γήπεδο και να υποστηρίζει την αγαπημένη του ομάδα, αλλά ήθελε να συλλέγει στο σπίτι του οτιδήποτε είχε να κάνει με αυτήν. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, στα 45 του χρόνια, να έχει μετατρέψει το σπίτι του στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης σε μουσείο για τον Απόλλωνα. Στο τριώροφο «κοκκινόμαυρο» σπίτι, όπως το ονομάζει ο ίδιος, τα χρώματα της ομάδας κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε του γωνιά. Αποτελούν το φόντο μιας πλούσιας συλλογής με αντικείμενα που σχετίζονται ή θυμίζουν Απόλλωνα.
Στο σπίτι του Μιχάλη Φωτιάδη μπορεί να βρει κανείς μεταξύ άλλων: Μετοχές της ΠΑΕ Απόλλων, με την παλαιότερη να ανάγεται στο 1983, όλες τις φανέλες της ομάδας από το 1983 μέχρι σήμερα, γραμματόσημα του Απόλλωνα, αποκόμματα εφημερίδων, αμέτρητα κασκόλ, καπελάκια, φλιτζάνια και κυπελλάκια με το έμβλημα του Απόλλωνα. Επίσης, και τα πέντε βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει για την ομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος του ενός από αυτά, το «80 χρόνια Απόλλων», το έγραψε ο ίδιος ο Μιχάλης Φωτιάδης.
Κουράγιο να έχει κανείς να δει περισσότερες από χίλιες σχετικές με τον Απόλλωνα φωτογραφίες –η παλιότερη του 1946–, μια μπλούζα της ομάδας της περιόδου 2011-12, με τις υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών, την οποία του παραχώρησε τιμής ένεκεν η ομάδα, και τεράστιο αριθμό αποκομμάτων εισιτηρίων αγώνων του Απόλλωνα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το εισιτήριο του αγώνα Απόλλωνα – Βασιλικής Χωροφυλακής, ο οποίος είχε δοθεί στις 27 Νοεμβρίου 1968 υπέρ αποκατάστασης απόρων κορασίδων!
Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμα εισιτήρια διαρκείας στην ομάδα χάντμπολ του Απόλλωνα, αφίσες της ομάδας από τα εφηβικά περιοδικά Μπλεκ και Τανκς, προγράμματα αγώνων αλλά και την εντεκάδα του 1960 σε στυλ χάρτινης φυσαρμόνικας.
Σε περισσότερα από 65 γήπεδα σε όλη τη χώρα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, έχει ταξιδέψει με τον Απόλλωνα ο Μιχάλης Φωτιάδης. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο pontos-news.gr, σε μία φράση συνοψίζεται ολόκληρη η ζωή του: «Μια ζωή Απόλλων». «Μέχρι να πεθάνω, θα ασχολούμαι με τον Απόλλωνα. Το ποτάμι δεν έχει γυρισμό για μένα», λέει με αποφασιστικότητα ο Μιχάλης.
Ενθύμια παρουσίας!
Φανατικούς απολλωνιστές έχει κάνει και τα δυο του παιδάκια. Τον 5,5 ετών γιο του και την τρίχρονη κόρη του. Τον γιο του τον παίρνει στο γήπεδο από δύο ετών, από την ημέρα των γενεθλίων του. Ήταν Μάιος του 2011, όταν ο Απόλλων έπαιζε στην Καλαμαριά με τα Μουδανιά, σε ένα ματς-φιέστα, αφού ανέβαινε στη Γ΄ Εθνική. «Με τέτοιο υλικό που υπάρχει στο σπίτι, τα παιδιά δεν έχουν άλλο δρόμο να ακολουθήσουν, από το να γίνουν απολλωνιστές», μας λέει ο Μ. Φωτιάδης.
Απολλωνιστές από… κούνια
Περηφανεύεται που τον τελευταίο χρόνο στη γειτονιά του έχει κάνει οκτώ Ποντίους που υποστήριζαν άλλες ομάδες, φιλάθλους του Απόλλωνα! Το ίδιο έκανε και με μια παρέα Ποντίων από τη Βέροια, που πλέον ταξιδεύουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη για τους αγώνες της ομάδας. «Τους ενημέρωσα για την ιστορία του Απόλλωνα από τον Πόντο, την οποία δεν γνώριζαν. Έτσι έγιναν Απολλωνιστές», λέει με καμάρι.
«Πόντος η πατρίδα μου, Απόλλων η ομάδα μου»
Μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ Απόλλων είναι από το 2014 ο Μιχάλης Φωτιάδης. Από το 1995 μέχρι το 1997 ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Απόλλων Σταυρούπολης, το 2006 έγινε μέλος του ερασιτέχνη Απόλλωνα, ενώ το 2002 ίδρυσε το Τάγμα Ορκισμένων Απολλωνιστών. Στη διοίκηση ασχολείται με το τμήμα των Δημοσίων Σχέσεων, και πιο συγκεκριμένα έρχεται σε επαφή με ποντιακούς συλλόγους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να τους μεταλαμπαδεύσει το μότο της ΠΑΕ: «Πόντος η πατρίδα μου, Απόλλων η ομάδα μου». Ήδη έχουν γίνει επαφές στη Βέροια και ετοιμάζονται αντίστοιχες στο Κιλκίς, την Καστοριά και την Αθήνα.
«Όλοι οι Πόντιοι πρέπει να καταλάβουν ότι όπως διαβάζουν μια ποντιακή εφημερίδα και χορεύουν κότσαρι, έτσι πρέπει και να υποστηρίζουν τον Απόλλωνα, ο οποίος είναι ένας κρίκος σ’ αυτήν την αλυσίδα. Ο Απόλλων δεν είναι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά ένα κομμάτι του πολιτισμού του Πόντου. Αν κάθε Πόντιος έδινε ένα ευρώ κάθε χρόνο για την ομάδα, θα παίρναμε πρωτάθλημα. Αυτή η προσπάθειά μας δεν πρόκειται να σταματήσει, σε όποια κατηγορία κι αν βρίσκεται ο Απόλλων», λέει ο Μ. Φωτιάδης. Μας αποκαλύπτει δε ότι στο γήπεδο δημιουργεί μουσείο για την ομάδα και για τον Πόντο, δύο έννοιες, όπως λέει, αλληλένδετες.
Στόχος της διοίκησης της ΠΑΕ Απόλλων, λέει ο Μιχάλης Φωτιάδης (που από την πλευρά του πατέρα του έλκει την καταγωγή του από την Τραπεζούντα και τα Κοτύωρα), είναι η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου να τιμάται από όλους τους Ποντίους στο γήπεδο της ομάδας, υπό την «ομπρέλα» του Απόλλωνα, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις μνήμης.
«Θα μπορούσε π.χ. να γίνεται εκείνη την περίοδο ένα τουρνουά ποδοσφαίρου με όλες τις ομάδες που ονομάζονται Απόλλων. Αν εορταζόταν έτσι η Γενοκτονία δεν θα υπήρχαν και αντιπαραθέσεις μεταξύ των ποντιακών ομοσπονδιών και δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάτι είναι κομματικό».
Ρωμανός Κοντογιαννίδης