Οι απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έφυγαν από τον τόπο τους έχοντας βάλει το… βιος τους σε μια βαλίτσα, είναι το θέμα έκθεσης μνήμης που διοργάνωσε η εφημερίδα Ανατολή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και συνεχίζεται ως τις 7 Φεβρουαρίου. Η έκθεση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το 1964-65.
Στην τελετή εγκαινίων, όπου παρέστη πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ Νικόλαος Ουζούνογλου, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, ο ηθοποιός και δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καφετζόπουλος και ο μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Κωνσταντινουπολίτη Αντώνη Καφετζόπουλου, ο οποίος χωρίς περιστροφές είπε αυτό που πιστεύουν όσοι ξεριζώθηκαν από την Πόλη: ότι η Ελλάδα δεν έκανε κάτι για να τους βοηθήσει, ενώ στη συνέχεια διαχειρίστηκε το θέμα με τέτοιον τρόπο ώστε είναι ξεκάθαρο πως…
Ο Καφετζόπουλος μίλησε για τα παιδικά του χρόνια και τις αναμνήσεις που έχει από το 1955 ακόμα, όταν και στο δικό του σπίτι οι… βαλίτσες ήταν ανοιχτές μια και η αίσθηση ήταν ότι «τα ψωμιά τους στην Πόλη ήταν μετρημένα». Αγωνία για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει, που ήταν οι απελάσεις δέκα χρόνια μετά – κάτι για το οποίο ιστορική ευθύνη φέρει το τουρκικό κράτος, σειρά τουρκικών κυβερνήσεων. Μίλησε όμως ο Καφετζόπουλος και για την εποχή που οι απελαθέντες ήρθαν στην Ελλάδα και για τη στάση της «μητέρας πατρίδας».
«Το ελληνικό κράτος δεν είχε καμία πολιτική για μας […]. Οι Κωνσταντινουπολίτες είναι ένα ζήτημα που κρύφτηκε κάτω από το χαλί», είπε.
Η έκθεση «Σε μια βαλίτσα όλο το βιος μας» αποτελεί ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης που περιλαμβάνει δημοσιεύματα του ελληνικού και τουρκικού Τύπου της εποχής, εικόνες ελληνικών σπιτιών που δέσμευσε το τουρκικό κράτος και άλλα οπτικά ντοκουμέντα.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το mikrasiatis.gr