Ιστορική απόφαση που δίνει το «πράσινο φως» για τη γέννηση μωρών με γενετικό υλικό από τρεις ανθρώπους πήρε η Βρετανία, η οποία γίνεται η πρώτη χώρα που αναμένεται να επιτρέψει την εφαρμογή μιας τέτοιας μεθόδου.
Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, με 382 ψήφους υπέρ και 128 κατά είπε «ναι» στη μέθοδο εξωσωματικής τεχνικής που σύμφωνα με τους υπέρμαχούς της «αποτρέπει την κληροδότηση γενετικών ασθενειών από τη μητέρα στο παιδί».
Βουλευτές χαρακτήρισαν την τεχνική ως «φως στην άκρη ενός σκοτεινού τούνελ» για τις οικογένειες που χάνουν τα παιδιά τους από μιτοχονδριακές παθήσεις. Ωστόσο οι επικριτές της τεχνικής έκαναν λόγο για πολλά ηθικά ζητήματα και θέματα υγείας που εγείρει.
Η τεχνική χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη εκδοχή της εξωσωματικής γονιμοποίησης για να συνδυάσει το DNA από τους δύο γονείς με υγιή μιτοχόνδρια μιας γυναίκας δότη. Καταλήγει σε μωρά με 0,1% του DNA τους από τη γυναίκα δότη και η αλλαγή που προκαλείται είναι μόνιμη και περνάει από γενιά σε γενιά.
Εάν η μέθοδος πάρει έγκριση και από τη Βουλή των Λόρδων, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε το πρώτο μωρό με τρεις φυσικούς γονείς ακόμα και στις αρχές του επόμενου χρόνου.