Όλα τα… λεφτά ήταν το κλείσιμο της συνέντευξης που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Και ήταν ο τελευταίος που έκλεψε τις εντυπώσεις χαρίζοντας στον πρωθυπουργό της Ελλάδας μια γραβάτα για να την φορέσει όταν διευθετηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους!
Πέρα όμως από αυτή την συμβολική κίνηση τα όσα είπαν οι δυο πρωθυπουργοί τα έλεγαν επί της ουσίας για να τους ακούσει η Μέρκελ.
Ο Ματέο Ρέντσι, καλωσορίζοντας και ευχόμενος «καλή δύναμη» στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι «όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάσουμε το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα», ένα μήνυμα ελπίδας, όπως είπε χαρακτηριστικά, κυρίως από μια γενιά που ένω η κρίση έχει πλήξει σοβαρά, θέλει να συνεχίσει να πιστεύει στην πολιτική.
Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη να μιλά περισσότερο για την ανάπτυξη και λιγότερο για την λιτότητα, τόνισε ο Ρέντσι προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσέχουμε τους αριθμούς, αλλά έτσι δεν οικοδομείται το μέλλον κι έτσι πρέπει να μιλήσουμε και για όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει. Είναι μία μάχη όχι εύκολη, αλλά την έχουμε ξεκινήσει και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα στην Ιταλία, είναι ένα πεδίο προς συζήτηση, αλλά εκεί έχουμε μαζί μας την μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών».
Επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής ο Ρέντσι τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους θεσμούς της ΕΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη και για τις αυριανές συναντήσεις του με τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε για άλλη μια φορά να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεών του τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους διχασμούς στην ΕΕ, ούτε διχασμό Βορρά-Νότου» προσθέτοντας ότι φεύγει από την Ιταλία πιο αισιόδοξος πως « θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους για την αναγκαία στροφή της ΕΕ σε πολιτικές ανάπτυξης και την επιστροφή της στις ιδρυτικές αξίες της, αυτές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.»
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου αν απο τις προτάσεις Βαρουφάκη θα χάσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και πιστωτές απάντησε ότι «κάναμε μια πρόταση για το χρέος και περιμένουμε τις αντιπροτάσεις για να καταλήξουμε σε μια κοινή αποδεκτή λύση».