Η υποδοχή των αγορών και του Χρηματιστηρίου δεν ήταν η καλύτερη για την κυβέρνηση. Από τη μια οι δηλώσεις για πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων και η αλλαγή οικονομικού μοντέλου με περισσότερο κράτος, και από την άλλη οι διαρροές για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, προκάλεσαν εκνευρισμό στους επενδυτές που άρχισαν να… σπρώχνουν χαρτιά.
Οι τραπεζικές μετοχές παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης και ο σχετικός δείκτης με απώλειες 25% σημείωσε νέα ιστορικά χαμηλά. Ανησυχία προκαλούν και οι αποδόσεις των ομολόγων, με τα κοντινότερης διάρκειας να έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μακροπρόθεσμα, δείχνοντας έτσι τη ρευστότητα που υπάρχει στο σκηνικό. Στο 17% έφτασε το 3ετές, στο 13,5 το 5ετές και στο 10,8 το δεκαετές.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 708,61 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 9,56%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων σημειώνει συνολικές απώλειες 15,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 43,81%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 5,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 11,7 δισ. ευρώ.
Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 199,40 εκατ.ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,98%.
Στην κυβέρνηση θεωρούν φυσιολογικές τις χρηματιστηριακές αντιδράσεις και υπενθυμίζουν ότι ο δείκτης και πριν από τις εκλογές είχε πέσει περισσότερο αλλά επανήλθε.
Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει σε σύσκεψη το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου για να μελετήσουν τους σχεδιασμούς εν όψει της επίσκεψης Σούλτς και Νταίσεμπλούμ αλλά από το τραπέζι δεν θα λείψουν και τα καυτά θέματα της αγοράς αλλά και της ρευστότητας.