Για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια έρευνα που συσχετίζει την αϋπνία με την υπέρταση, η οποία διενεργήθηκε από επιστήμονες των ΗΠΑ και της Κίνας υπό τον Αλέξανδρο Βγόντζα, Έλληνα καθηγητή του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν 219 άνθρωποι που έπασχαν από αϋπνία και 90 που κοιμούνταν κανονικά, με μέση ηλικία 40 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο ύπνου, όπου καταγράφηκε η αρτηριακή τους πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Όπως διαπιστώθηκε, όταν η αϋπνία συσχετίζεται με τη σωματική υπερδιέγερση αυξάνει κατά 300% έως 400% τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, καθώς οδηγεί στη χρόνια έκκριση ορμονών του στρες όπως είναι η κορτιζόλη.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Βγόντζα, η λιγότερο σοβαρή μορφή της αϋπνίας έχει κατά βάση ψυχολογικές ρίζες και το πραγματικό πρόβλημα των ατόμων που πάσχουν από αϋπνία είναι η δυσκολία τους να χαλαρώσουν – προσθέτοντας ότι η εν λόγω διαταραχή του ύπνου χειροτερεύει σε περίπτωση κατανάλωσης καφέ.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Hypertension.