Διπλό «δώρο» στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα (με αναμενόμενους αστερίσκους) έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ανακοινώνοντας ένα διευρυμένο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων που θα περιλαμβάνει κρατικούς και ιδιωτικούς τίτλους, ύψους έως 60 δισ. ευρώ το μήνα, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού.
Εντυπωσιακό όμως είναι και το ύψος του προγράμματος που ανέρχεται σε 1,1 τρισ. ευρώ (από 500 δισ. που αναμενόταν), ενώ τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια από 2 έως 30 χρόνια. Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα είτε να κατατεθούν στην ΕΚΤ, με αρνητικό όμως επιτόκιο. Έτσι, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, δίνεται κίνητρο για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.
Με τις αποφάσεις του αυτές ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει το ευρώ πιο ανταγωνιστικό και τα προϊόντα των χωρών –μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα– πιο ανταγωνιστικά, κάτι που θα ενισχύσει τις εξαγωγές μας, ενώ ενισχύει τη ρευστότητα δίνοντας την ευκαιρία στις τράπεζες να ρίξουν ζεστό χρήμα στην αγορά.
Για την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους». Σημείωσε όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει η πρόβλεψη παραίτησης (waiver) στα ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. «Το όριο του 33% ανά εκδότη σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο όταν υπάρχουν μεγάλες λήξεις», πρόσθεσε.
Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αφορά τίτλους που βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade), ενώ θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές όταν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016. Λίγη ώρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι το επιτόκιο παραμένει στο 0,5%.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό, και ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το πρόγραμμα προς όφελος της χώρας.