Παρών για την επόμενη ημέρα δήλωσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που το όνομά του είχε ακουστεί και για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προανήγγειλε ταυτόχρονα και τη συγκρότηση μιας «νέας ισχυρής πολιτικής δύναμης» που θα έρθει ως…κληρονόμος των παλαιών κομμάτων!
Μιλώντας, στη Θεσσαλονίκη, και στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Γεροντή, «Επαναθέσμιση της Ελληνικής Πολιτείας», ο Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «μετά τις εκλογές, και πάντως πριν την τελική αποερείπωση και την συντριβή της χώρας, πρέπει να λάβει σάρκα και οστά το νέο μεγάλο εθνικό όραμα με την συγκρότηση μιας νέας ισχυρής πολιτικής δύναμης ανακοινώντας παράλληλα ότι σε αυτήν την προσπάθεια «θα συμμετάσχω κι εγώ, επανερχόμενος στην πολιτική ζωή, προκειμένου να βοηθήσω το εγχείρημα και εκείνους που θα ηγηθούν μέχρι να στεριώσει».
Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στη χώρα μας, περιέγραψε τους κινδύνους που έρχονται, μίλησε για «εκπέον πολιτικό σύστημα» και επέρριψε ευθύνες στις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων, λέγοντας «εκτιμώ ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι από τα χειρότερα των τελευταίων ετών και η ευθύνη των σημερινών ηγεσιών των πολιτικών δυνάμεων θα είναι μεγάλη και θα έχει ονοματεπώνυμα.»
Ο Αλέκος Παπάδόπουλος προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα εισέρχεται σε μια άγνωστης χρονικής διάρκειας περίοδο πολιτικού αδιεξόδου και αυτό, ανεξάρτητα από το αν οι εκλογές δώσουν αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή προκύψει συνεργασία ακόμα και των δύο μεγάλων κομμάτων». Κλείνοντας την ομιλία του απηύθυνε έκκληση στους «μονομάχους της Κυριακής, αλλά και τις λοιπές ελίτ της χώρας, που ενίοτε συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες της». Έκλεισε τέλος την ομιλία του με ένα ρωμαϊκό νομικό δόγμα.
«Πρόκειται για το ΕΣΧΑΤΟ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ (SENATUM CONSULTUM ULTIMUM). Το δόγμα αυτό εφαρμοζόταν ως σταθερή προειδοποίηση προς τους Υπάτους σε περίπτωση κινδύνου καταστροφής της Ρώμης και της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, και καθιέρωνε την έσχατη ευθύνη για αυτούς όχι μόνο αν τυχόν δρούσαν ενάντια στη Ρώμη αλλά και -κυρίως θα έλεγα- στην περίπτωση που ολιγωρούσαν να πάρουν εγκαίρως μέτρα προστασίας της για την αποτροπή διαφαινόμενης καταστροφής της. Το δόγμα αυτό λέει CAVEANT CONSULES NE QUID RES PUBLICA DETRIMENTI CAPERET. Ας προσέξουν οι Ύπατοι ίνα μη θραυσθή η κεφαλή της Δημοκρατίας. Γνωρίζετε και γνωρίζω από τώρα ποιοι ακριβώς θα θεωρηθούν ως υπεύθυνοι Ύπατοι σε περίπτωση συντριβής της χώρας.»