Με τα κομπιουτεράκια στο ένα χέρι από τη μια και με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων στο άλλο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα εκλογικά επιτελεία και κυρίως των δυο μονομάχων. Και αυτό γιατί προσπαθούν να λύσουν το γρίφο του εκλογικού νόμου και τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.
Στα χρόνια του ισχυρού σε ποσοστά δικομματισμού τα προβλήματα ήταν λυμένα μια και ο πρώτος με το μπόνους των 50 εδρών σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Από το 2012 ο κατακερματισμός των μεγάλων κομμάτων και η δημιουργία πολλών μικρών έχουν μετατρέψει σε πράξη μαθηματική το αποτέλεσμα της κάλπης.
Ρυθμιστές τα μικρά κόμματα
Πλέον το αν υπάρξει αυτοδυναμία ή όχι εξαρτάται κυρίως όχι από τα κόμματα που θα μπούν στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά κυρίως με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός. Το αν θα υπάρξει λοιπόν η πολυπόθητη αυτοδυναμία ή όχι θα εξαρτηθεί… από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής και το αθροιστικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν! Και αυτό γιατί για κάθε 1% που θα καταγράφεται για τα εκτός Βουλής κόμματα τη βραδιά των εκλογών θα μειώνεται κατά 0,4% το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας.
Με τα κομπιουτεράκια στο χέρι
Πράδειγμα, με 1% αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, ο πήχης της αυτοδυναμίας κατέρχεται από 40,4% στο 40% και ούτω καθ’ εξής. Αυτό υπολογίζεται ως εξής: αν το αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 10%, τότε επί 0,4% = 4%. Αν αυτό αφαιρεθεί από το ελάχιστο ποσοστό για αυτοδυναμία που έχει υπολογιστεί στο 40,4%, τότε προκύπτει ότι ο πήχης κατεβαίνει στο 36,4%. Εαν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 5%, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος θα κινηθεί στο 38,4%, στο 6% θα κατέλθει στο 38%, στο 7% θα είναι 37,6%, στο 8% θα είναι 37,2%, στο 9% θα είναι 36,8%, στο 10% θα είναι 36,4%, στο 11% θα είναι 36%, στο 12% θα είναι 35,6%, στο 13% θα είναι 35,2%, στο 14% θα είναι 34,8%, στο 15% θα είναι 34,4% και στο 16% θα είναι 34%.
Αν το ποσοστό των εκτός κομμάτων κυμανθεί στα επίπεδα του Μαΐου 2012, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να είναι κάλλιστα μονοκομματική. Στις εκλογές αυτές η διασπορά των ψήφων ήταν μεγάλη και τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν 19,02%. Στην περίπτωση, λοιπόν, που σημειωθεί στις επερχόμενες εκλογές ένα ανάλογο φαινόμενο, τότε αρκεί στο πρώτο κόμμα ποσοστό 33% για να αποσπάσει 152 έδρες.