Διάχυτη είναι η απογοήτευση στη Λευκωσία, όπου από χθες κυκλοφορεί επισήμως η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Αιτία, η αναφορά του αξιωματούχου σε «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», στην παράγραφο 36 της έκθεσης, για πρώτη φορά μετά από ανάλογη αναφορά του πρώην ομολόγου του Κόφι Ανάν πριν από 10 χρόνια.
Η επίμαχη παράγραφος
«Μια ενεργή κοινωνία των πολιτών και η συνεχής ανάπτυξη των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών ή παρόμοιων δεσμών και επαφών, μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη στους πολιτικούς ηγέτες και να τους βοηθήσει να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρομοίως, η άρση των περιορισμών και των εμποδίων που παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα προάγει την εμπιστοσύνη.
Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων για απομόνωση, καθώς και την αδυναμία τους να συμμετέχουν ουσιαστικά σε ένα αλληλένδετο κόσμο, προετοιμάζοντας έτσι την Κύπρο για μια συνολική διευθέτηση. Κατά την άποψή μου, η ενθάρρυνση του εμπορίου μπορεί να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στο στόχο της επανένωσης. Για ακόμα μια φορά, καλώ τους δύο ηγέτες των κοινοτήτων να καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των πλευρών, μεταξύ άλλων μέσω κοινών σχεδίων και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες θα κάνουν μια ενδεχόμενη επανένωση ευκολότερη και πιο πιθανή. Στο πλαίσιο των διεθνώς επικυρωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας, οι προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μόνο αντιπαραγωγικές μπορούν να είναι».
Η κυπριακή αντίδραση
Άμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προσπάθησε να αφαιρεθούν τα επίμαχα σημεία, χωρίς να υπάρξει ωστόσο αποτέλεσμα.
Παράλληλα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Νίκος Αιμιλίου, απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζοντας την κυπριακή αντίθεση στις αναφορές περί «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων αλλά και σε άλλα σημεία της έκθεσης, όπου ο Μπαν Γκι Μουν υιοθετεί θέσεις της τουρκικής πλευράς.
Χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη κυπριακή ΑΟΖ κάνει λόγο για «κοινούς φυσικούς πόρους» και δεν καταδικάζει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από το ερευνητικό σκάφος Barbaros.