Η ικανοποίηση από τη ζωή μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης που εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την ηλικία των 60, όπως διαπιστώθηκε από μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε υπό τον Ρίστο Χονκάνεν του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φιλανδίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής Psychosomatic Medicine.
Τα στοιχεία που μελετήθηκαν, κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, αφορούσαν 2.167 γυναίκες ηλικίας 60 έως 70 ετών οι οποίες είχαν κάνει ελέγχους για οστεοπόρωση απαντώντας παράλληλα σε ερωτηματολόγια σχετικά με το βαθμό ευτυχίας στη ζωή τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, η οστική πυκνότητα –που συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης– εξασθένησε κατά 85% στις γυναίκες που για διάφορους λόγους η ευτυχία τους μειώθηκε, συγκριτικά με εκείνες που απολάμβαναν τις χαρές της ζωής. Η οστική πυκνότητα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και στα δύο φύλα, ωστόσο οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας της εμμηνόπαυσης που συνιστά σημαντικό παράγοντα που οδηγεί στην οστεοπόρωση.
Τέλος, το χρόνιο στρες, που σχετίζεται με την κατάθλιψη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό, γεγονός που αυξάνει σταδιακά τον κίνδυνο εκδήλωσης της εν λόγω ασθένειας.