Τα 85 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο συμπλήρωσε πρόσφατα στις ΗΠΑ η γυναικεία οργάνωση οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης».
Η οργάνωση που ιδρύθηκε το 1929 από την Κερκυραία Αλεξάνδρα Αποστολίδη κατέχει σήμερα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές ανθρώπων και ομογενών σε όλο τον κόσμο με πάνω από 200 τμήματα σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη. Ακόμα, υπήρξε η πρώτη εθνοτική οργάνωση που παρέδωσε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου κασέτες στις οποίες καταγράφεται η προφορική ιστορία της πρώτης γενιάς των Ελληνοαμερικανίδων στις ΗΠΑ. Αρχικά δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή 25 γυναικών που γνώριζε η Αλ. Αποστολίδη, τις οποίες προσκάλεσε η ίδια στο σπίτι της, στην Καλιφόρνια, στη συνέχεια όμως ο αριθμός των μελών όλο και αυξανόταν.
Στόχος της οργάνωσης είναι η προώθηση του ελληνισμού, της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της ευθύνης των πολιτών, της ατομικής και οικογενειακής υπεροχής, της ενημέρωσης και της έρευνας για ασθένειες, όπως ο καρκίνος και το αλτσχάιμερ, ενώ ενισχύει οικονομικά πολλούς ερευνητικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς –μεταξύ των οποίων το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρδιάς, τα Special Olympics και τη UNICEF– και άτομα και κοινότητες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Σημαντικό, επίσης, είναι το έργο των μελών της για την υπεράσπιση των θυμάτων οικογενειακής βίας, καθώς επίσης και της χορήγησης ετήσιων υποτροφιών προωθώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και δωρίζοντας παιδικά βιβλία σε βιβλιοθήκες, σχολεία και εκκλησίες μέσω του προγράμματος «Ανοιχτό βιβλίο».
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ της ύπατης προέδρου της οργάνωσης, Αν-Έλεν Γροσσομανίδη, ότι «είμαι περήφανη για το εκπληκτικό έργο που κάνουμε στις κοινότητές μας αλλά και συνολικά στην κοινωνία».
Αξιόλογη είναι επίσης η δράση όλων των «Οίκων της Πηνελόπης» που βρίσκονται διασκορπισμένοι στις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής, με εκείνον στο Μόμπαϊλ της Αλαμπάμα, που ιδρύθηκε το 1979, να έχει υπάρξει το πρώτο καταφύγιο για γυναίκες – θύματα κακοποίησης σε αυτήν την Πολιτεία, και το πέμπτο στις ΗΠΑ.
Αλλά και στην Ελλάδα, όπου λειτουργούν 19 τοπικά τμήματα, τα μέλη της οργάνωσης, προωθούν αξιόλογα προγράμματα ενισχύοντας πολλούς συλλόγους, οργανισμούς και ιδιώτες. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας υποστηρίζεται τα δύο τελευταία χρόνια το πρόγραμμα «Δράση για τη Ζωή» μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες της Ξάνθης να κάνουν δωρεάν μαστογραφία.
Η Αν-Έλεν Γροσσομανίδη εξελέγη ύπατη πρόεδρος των Θυγατέρων στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2014, και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της είναι κατά τη διάρκεια της θητείας της να προωθήσει τη συνεργασία με την «οικογένεια» της ΑΗΕΡΑ, την εκκλησία, τις κοινότητες και άλλους γυναικείους οργανισμούς.
«Ειλικρινά πιστεύω ότι οι φιλίες που έκανα και τα μαθήματα που πήρα για την ανθρώπινη φύση μέσα από την ενασχόλησή μου με την πολύτιμη αυτή δράση, με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα», κατέληξε η ύπατη πρόεδρος των Θυγατέρων.