Ραντεβού με την Ιστορία έχει στις 10 Φεβρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Τσεσμέ, την πανέμορφη Κρήνη της Μικράς Ασίας. Εκεί, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους και για πρώτη φορά μετά το 1922 θα λειτουργήσει η ιστορική Μητρόπολη της πόλης την οποία οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σε εκθεσιακό κέντρο.
Όπως αποκάλυψε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, ιερέας της μοναδικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Σμύρνης, της Αγίας Φωτεινής, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχεδιάζει να επισκεφθεί επίσης τον ανακατασκευασμένο Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης. «Η επίσκεψή του είναι ένα μνημόσυνο στους προγόνους μας, σε αυτά τα αγιασμένα και αιματοπότιστα μέρη, και ταυτόχρονα είναι μια παρουσία στις σύγχρονες συνθήκες που ζούμε» είπε ο αρχιμανδρίτης από τη Χίο, όπου μετέβη για να προσκαλέσει στη λειτουργία και τον δήμαρχο του νησιού Μανώλη Βουρνούς.
Κατά την πενθήμερη επίσκεψη του Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί Αγιολογικό Συνέδριο για τους Αγίους της Σμύρνης και της Ιωνίας υπό την Αιγίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, ενώ θα γίνει αναγόρευση του Πατριάρχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης σε επίσημο διδάκτορα.
Η παραθαλάσσια πόλη της Κρήνης αναπτύχθηκε στα βυζαντινά χρόνια, με περίοδο άνθησής της τον 14ο αιώνα όταν δόθηκε στους Γενοβέζους. Τον 19ο αιώνα, κι αφού η πόλη είχε περάσει πολέμους και είχε μισοκαταστραφεί, άρχισε να κατοικείται από Πελοποννήσιους μετανάστες, γνωστούς και ως «Μωραΐτες», αλλά και από νησιώτες από τα νησιά του Αιγαίου. Λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή εκτιμάται ότι στην πόλη ζούσαν 19.000 άτομα από τους οποίους οι 17.000 ήταν Έλληνες.