Το αίσθημα του κρύου είναι κολλητικό. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, όπου κάποιος κρυώνει, για να νιώσει κρύο και ο ίδιος με αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία και του δικού του σώματος. Αυτό που βλέπουμε και συμπεραίνουμε τεκμηριώνεται τώρα και επιστημονικά.
Ερευνητές στη Βρετανία, υπό τον νευροεπιστήμονα Νιλ Χάρισον του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, διαπίστωσαν ότι πίσω από αυτό το «κολλητικό» φαινόμενο βρίσκονται οι λεγόμενοι «κατοπτρικοί» νευρώνες του εγκεφάλου, οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν ο άνθρωπος βλέπει μια δραστηριότητα που εκτελεί κάποιος άλλος ή κάτι που συμβαίνει σε κάποιον άλλο. Η νευρωνική αυτή μίμηση θεωρείται ζωτική, τόσο για την εξέλιξη του ανθρώπου όσο και για την ευρύτερη διαδικασία της μάθησης.
Οι ερευνητές διενέργησαν πείραμα με τη συμμετοχή 36 εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν να παρακολουθήσουν βίντεο που έδειχναν ανθρώπους να βουτούν τα χέρια τους σε κρύο και ζεστό νερό. Όταν οι εθελοντές έβλεπαν το βίντεο με το κρύο νερό, η θερμοκρασία τους έπεφτε κατά 0,2 βαθμούς στο αριστερό χέρι και κατά 0,5 στο δεξί. Καμία μεταβολή δεν υπήρχε στην παρακολούθηση του ζεστού νερού.