Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μηχανήματα, και συγκεκριμένα οι υπολογιστές, είναι πλέον σε θέση να «διαβάσουν» πιο σωστά την προσωπικότητα ενός ανθρώπου από ό,τι οι φίλοι και η οικογένειά του.
Για την ακρίβεια, ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ της Βρετανίας και Στάνφορντ των ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα λογισμικό το οποίο, μελετώντας το facebook, μπορεί να αξιολογήσει λεπτομέρειες για το χαρακτήρα μας ανάλογα με τα «like» στην εν λόγω ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 86.220 εθελοντών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα εκτενές ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητά τους επιτρέποντας την πρόσβαση και στα «like» τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν αλγόριθμοι που συσχετίζουν τα «like» με βασικά ψυχολογικά γνωρίσματα, όπως η εξωστρέφεια, η φιλικότητα, η αίσθηση καθήκοντος κ.ά.
Το εν λόγω μοντέλο των ερευνητών, όπως επισημαίνουν το BBC και τα επιστημονικά περιοδικά Science και New Scientist, αποτελεί μια εντυπωσιακή απόδειξη της ικανότητας των υπολογιστών να εισχωρούν στα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων μέσω ανάλυσης ψηφιακών δεδομένων (data) με τη βοήθεια των οποίων κάνουν συγκρίσεις και κρίσεις.
Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι οι νέες «ψυχαναλυτικές» δυνατότητες των υπολογιστών θέτουν ηθικά ζητήματα προστασίας των δεδομένων της ιδιωτικής ζωής και γι’ αυτό θα πρέπει οι χρήστες να έχουν πάντα τον έλεγχο του «ψηφιακού αποτυπώματός» τους.
Στον αντίποδα ψυχολόγοι, όπως ο Ντέιβιντ Φάντερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, θεωρούν ότι «η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι άκρως πολύπλοκη και έτσι ποτέ δεν θα μπορέσουν να την συλλάβουν σωστά ακόμη και οι πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι».